Komšić: Današnja presuda je mrtvo slovo na papiru ako projekat "srpskog sveta" bude nagrađen

željko
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić se oglasio povodom konačne presude Apelacionog vijeća Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u slučaju protiv čelnih ljudi Službe državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

 

Komšić je istakao da presuda pravna osuda projekta Velike Srbije, ali i aktuelnog projekta "srpskog sveta"

"Presuda Stanišiću i Simatoviću je konačna pravna osuda projekta Velike Srbije iza kojeg su devedesetih stajale obavještajne strukture susjedne Srbije, kao i presuda aktuelnom projektu takozvanog "srpskog sveta" iza kojeg, također, stoje sadašnje obavještajne i političke strukture Srbije", kazao je Komšić.

Dodao je kako između te dvije strukture ne postoji nikakav diskontinuitet i to treba uzeti u obzir kada se razmatra trenutna politička situacija na Zapadnom Balkanu, gdje mir očito visi o koncu, a ponajviše ga ugrožavaju oni koji tako često govore o potrebi očuvanja mira

"Kada pogledate ko o tome govori, stiče se dojam da od zagovornika "srpskog sveta" nema većih mirotvoraca. Ali to nije tako. Da nije tako, to znaju i pojedini dijelovi međunarodne zajednice koji blagonaklono gledaju na projekat "srpskog sveta", koji je samo nastavak projekta Velike Srbije. Kada kažem blagonaklono, mislim na njihovu stratešku odluku da preko leđa Bosne i Hercegovine zadovolje iste ove velikodržavne aspiracije koje su definitivno i konačno proglašene zločinačkim. Toj blagonaklonosti u zadnje vrijeme svjedočimo gotovo sa nevjericom", istakao je Komšić.

Na kraju je dodao kako se nada da međunarodna zajednica neće "nagraditi" projekat koji je osuđen.

"Ipak, nadam se da upravo ti dijelovi međunarodne zajednice u budućem razvoju političkih odnosa na Zapadnom Balkanu, neće pribjeći tome da, suštinski, u političkom smislu nagrade projekat koji je konačnom presudom Stanišiću i Simatoviću osuđen. U protivnom, i ova presuda ostaje samo mrtvo slovo na papiru", zaključuje Komšić.