Komšić: Dodik nastavlja svojim putem ka konačnom otcjepljenju

sa

Član Predsjedništva BiH i lider DF-a Željko Komšić kazao je da predsjednik RS-a Milorad Dodik nastavlja svojim putem ka konačnom otcjepljenju.

"Ja se samo nadam će napokon svi u Sarajevu postati svjesni o čemu se zapravo radi! Isto se odnosi i na Čovića, a pogotovo na njegovo strateško partnerstvo sa Dodikom u svemu", napisao je Komšić na Facebooku.

Kako je naveo, "gurati glavu u pijesak i lagati samog sebe kako su se njih dvojica promijenila, i da zapravo oni nisu problem nego smo problem mi koji ukazujemo na to, vodi nas upravo tamo gdje i Dodik, ali i Čović hoće da dođemo - da sami odustanemo od Bosne i Hercegovine!"

"Nažalost, oportunizam međunarodne zajednice po pitanju Dodikove, ali i Čovićeve politike, u ovom slučaju, jeste gašenje vatre benzinom!", zaključio je Komšić.

Podsjetimo da su predstavnici političkih partija u RS-u, na čelu sa Miloradom Dodikom, održali jučer sastanak u Banjoj Luci na kojoj je utvrđena zajednička izjava kao odgovor na izjavu političara iz FBiH o, također, pitanju državne imovine.

U ovom nacrtu izjave, potpisnici su konstatovali da traže sazivanje posebne sjednice NSRS na kojoj bi se raspravljalo i donijela odgovarajuća odluka o postupcima organa RS-a i predstavnika RS-a u državnim institucijama.

Potpisnici se, potom, u tački tri ove izjave pozivaju na Dejtonski sporazum i Aneks 2 gdje "BiH ne posjeduje teritoriju nego samo vanjsku granicu".

"Zadužuje se Vlada RS da nastavi započete pregovore sa Vladom FBiH s ciljem definisanja granične linije između RS-a i Federacije BiH", navedeno je dalje u nacrtu izjave.

Također, u istoj tački 17. navodi se kako se "obavezuje MUP RS da formira posebnu organizacionu jedinicu unutar MUP-a koje će vršiti nadgledanje granice između entiteta".