Komšić: Ne osjećam obavezu da pomognem Osmorci, mislim da će im biti dovoljna Schmidtova pomoć

Komšić
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je zamjerio Osmorci na odnosu prema njegovom DF-u te im je poručio da ne osjeća obavezu da im pomogne u formiranju vlasti te da će im pomoći visoki predstavnik Christian Schmidt.

 

Naglasio je da su spomenute stranke (SDP, NiP, NS, SBiH, NES, PDA, BHI Fuad Kasumović i Za nove generacije), kako je izjavio, uvrijedile, pljuvale i lagale o njemu, a posebno o DF-u. Očekuje da će visoki predstavnik doprinijeti da Osmorka uspije formirati vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Svi oni iz Osmorke su nam kazali da im ne trebamo nizašta - OK. Jedna kvakica, upamtili. Druga stvar, nakon svega toga, uslijedilo je toliko uvreda, toliko pljuvanja, toliko laži i prema DF-u, i prema meni, a DF-u pogotovo, da ne osjećam nikakvu obavezu da pomognem Osmorci. Mislim da će im Schmidt pomoći, na kraju krajeva. To će im biti sasvim dovoljno", istakao je Komšić u intervjuu za O kanal.

Podsjećamo, Osmorka nema većinu klubu bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH. Ova koalicija u klubu bošnjačkog naroda ima 10 delegata, SDA ima 12 delegata, dok DF ima jednog delegata. Za predlaganje kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH potrebna je podrška najmanje 11 delegata. To znači da je SDA u mogućnosti da predloži kandidata za predsjednika, odnosno potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda. Predsjednik, odnosno potpredsjednici mogu blokirati implementaciju odluka zakonodavne vlasti.

Međutim, špekuliše se da postoji mogućnost da interveniše visoki predstavnik, i to odlukom kojom će Osmorci biti garantovano neometano formiranje i funkcionisanje vlasti.

 

Foto: Screenshot O kanal