Komšić: Nije tačno da se ne bavimo temama od životnog značaja

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić kazao je kako nije tačno da se njegova partija ne bavi temama od, kako je naveo, životnog značaja.

"Stalno nam se spočitava, a ruku na srce i drugim strankama, da nemamo program, da ne nudimo rješenja, da se ne bavimo temama od životnog značaja. Sve to naprosto nije istina, ali mnogima odgovara da se u javnosti prikazuje da je tako. Boreći se za opstojnost države pod pritiskom unutrašnjeg neskrivenog etno separatizma, srbijansko-hrvatskog navijanja za uspjeh takvih politika velikih i malih čovića, dodika niko zapravo i ne prati kakve dokumente objavljujemo i o čemu govore naši kandidati na skupovima i javnim medijskim nastupima. Naš program 'Pobjednička BiH' je dokument objavljen na 80 stranica koji je napisala grupa profesora i stručnjaka iz Političke akademije Demokratske fronte. Ja nisam htio ući u izbore bez vlastitog programa rada u Predsjedništvu BiH koji je također javno dostupan i više nego konkretan. Mi pišemo, mi govorimo, mi djelujemo, ali bez ikakve reakcije. Kako da se stvori diskusija o programima kada gotovo niko nije zainteresovan da se otvori šira rasprava o konkretnim mjerama", izjavio je Željko Komšić, kandidat za člana Predsjedništva BH.

Kako dodaje, nije ni čudo da se programi ostavljaju po strani u medijskom prostoru. 

"Naš program, pa i programi drugih stranaka za koje ne sumnjam da su ih radili eksperti, padaju u vodu ako nemamo stabilnu političku situaciju, ako nam se pod krinkom zaštite etničkog podvaljuje kriminal i klijentelizam. Kako da se naši privrednici i strani ulagači odvaže na veće poslovne poduhvate kada je većina tendera namještena, većina konkursa unaprijed popunjena stranačkim kadrom, dodjela poticaja opterećena prevarama nevjerovatnih razmjera. Kako da BiH pokrene veće infrastukturne projekte kada novac curi u džepove domaćih i stranih političkih mešetara. Da bi sve naše mjere uspjele moraju se ispuniti tri temeljna uvjeta nesvojstvena drugim uređenim državama. Prvi, sačuvati državu BiH, jer joj opet prijete sa svih strana. Drugi, stvoriti političku stabilnost. Treći, omogućiti poštene tendere, konkurse, dodjele poticaja da bi se građani motivirali da u sigurnom ambijentu stvaraju nove vrijednosti, a pritom se stvorio dodatni novac za projekte. A kada se ovi uvjeti ostvare vidjet ćete da naš talent i rad prednjače u odnosu na mnoge razvijene zemlje i da se ekonomija razvija i bez naše prevelike političke intervencije", zaključio je Komšić.