Komšić: Od ove situacije korist izvlače i SDA i SNSD

Meni ovo sve liči na dogovor SNSD-a i SDA, izjavio je u četvrtak za agenciju Patria član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, komentirajući najavu iz SDA da će tražiti od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da preispita naziv imena Republika Srpska.

- I jedni i drugi imaju koristi od ovakve situacije. SDA da izvrši dodatni pritisak, prije svega, na Bh. blok kako bi morali s njima u vlast (jer Dodik hoće raspad BiH), a SNSD-u koristi jer ovim 'ubija' i ono malo preostale opozicije u RS, te potpuno 'ubija' priču o NATO putu BiH - rekao je Komšić za Avaz.ba.

Iz SDA je u srijedu saopćeno da je dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta Republika Srpska pokazala da je dosadašnji naziv entiteta intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda - Bošnjaka i Hrvata.

Predsjedavajući Predsjedništa Bosne i Hercegovine Milorad Dodik odgovorio je da „ako SDA to želi da uradi“, on će se zalagati za rigorozne mjere zaštite Republike Srpske.

Izvor: