Komšić: Ovo nije 1992. godina - nema više Miloševićeve armade, a ni BiH nije toliko slaba koliko misle

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u intervjuu za srbijanski list Danas govorio je, između ostalog, i o budućnosti Bosne i Hercegovine. Na upit šta predviđa da će biti budućnost Republike Srpske, a kakva je Bosne i Hercegovine, Komšić je naveo da "ne postoje te dvije budućnosti, nego samo jedna".

- Ne postoje te dvije budućnosti, nego samo jedna; ili ćemo zajedno propasti ili zajedno krenuti naprijed. Ja se borim i boriti ću se za ovo drugo. Vjerujem da je to ispravno. Vjerujem da je naš euroatlanski put stabilnost i sigurnost budućnost. Neki u to ne vjeruju niti hoće da se zato bore, draži im je haos. Valjda će doći pameti, upravo zbog budućnosti, kazao je Komšić za Danas.

Upitan da li vidi povezanost i smatra li opravdanim slutnje o tome da će se vlasti u Srbiji okrenuti ka RS-u i njenom otcjepljenju nakon okončanja kosovskog problema, kazao je da ne zna hoće li se tim pokušajima okrenuti.

- Ne bih im preporučio. Ovo nije 1992. godina, ma koliko nekada političke prilike podsjećale na to. Nema više Miloševićeve armade, a ni BiH nije toliko slaba koliko misle. Nadam se da neće izabrati put u nove sukobe, a budu li ga izabrali. neće se dobro provesti, to neka im bude jasno. Ako država BiH bude napadnuta, braniti ćemo je i nećemo se nikome pravdati što to radimo. Srbija treba da se okrene sama sebi. Okrećući se na jedan agresivan način prema drugima, a posebno prema Bosni i Hercegovini, do sada se samo sramotila. Ne želim da vjerujem da je spremna na nova sramoćenja, kazao je Komšić.