Komšić: Pet vrijednosti oko kojih se moramo dogovoriti

Kandidat za člana Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je da postoji pet vrijednosti oko kojih neće biti pregovora te o kojima je svoju ''mapu puta'' ponudio i u dokumentu ''Predsjednička vizija napretka''. 

Riječ je o suočavanju s prošlošću, borbi protiv segregacije, zagovaranju jednake vrijednosti glasa svakog građanina, posvećenosti ekonomskom razvoju zemlje i bezuvjetnoj opredijeljenosti ka NATO integracijama.

- Prva vrijednost je prestanak negiranja ratnih zločina te konačno ograđivanje društva i države od pojedinaca odgovornih za ratne zločine. Temelj ove vrijednosti kroz rad Predsjedništva je uvođenje jedinstvenog kalendara sjećanja na civilne žrtve rata u Bosni i Hercegovini, skupa datuma koje će obilježavati sva tri člana Predsjedništva - kazao je Komšić.

Lider DF-a dalje navodi da je druga vrijednost borba protiv diskriminacije naše djece u obrazovanju.

- ''Dvije škole pod jednim krovom'', negiranje naziva jezika te najvažnije - različiti i ekskluzivni nacionalni nastavni planovi i programi pripadaju vrijednostima prošlosti. Mehanizam borbe na ovom polju će biti fond otvorenih škola, koji će finansirati zajedničke aktivnosti i postepeno djelovanje ka integraciji ovih škola - kazao je Komšić.

Treća vrijednost je borba za jednaku vrijednost glasa. 

- Na tom putu moramo insistirati na mehanizmima koji će onemogućiti blokade. Tu ćemo tražiti od Evropske unije da u potpunosti odbaci koncept ''konstitutivnosti naroda'' te tražiti kao uvjet integracije BiH - uvođenje principa građanskog predstavljanja na svim razinama. EU je već na tragu ovoga u svojim zahtjevima za pojašnjenja koja se tiču EU Upitnika - istakao je Komšić.

Četvrta vrijednost na koju upozorava je borba za ekonomski razvoj naše zemlje.

- Ona uključuje iskorištavanje punog potencijala naše dijaspore kroz formiranje investicionog fonda bh. dijaspore i ureda za dijasporu. Također, želimo s privatnim kompanijama i lokalnim zajednicama pripremiti platformu ''Vaša nova poslovna prilika - Investiraj u BiH'', gdje ćemo u svijetu zagovarati podršku za 10 velikih projekata u lokalnim zajednicama. Također, želimo promovirati našu zemlju kao najbolju destinaciju za prijenos proizvodnje i usluga - kazao je Komšić.

Peta vrijednost je osiguranje trajnog mira, sigurnosti i stabilnosti kroz zaokruženje procesa NATO integracija.

- Prioritet je riješiti status vojne imovine jer je to uvjet za NATO i moramo stvoriti okolnosti da dobijemo pozivnicu do 2020. godine. A onda je na različitim politikama u BiH da se očituju po tome. Mi znamo gdje mi idemo - naveo je Komšić.