Komšić: Plenković je puno opasniji po nas, Milanović samo priča

.
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić tokom gostovanja na HRT-ovoj emisji Nedeljom u 2 kazao je da je premijer Hrvatske Andrej Plenković puno uspješniji u pravljenju štete interesima Bosne i Hercegovine nego predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Govoreći o Milanoviću ponovio je da ga relativno dugo poznaje ali da nikad nisu bili jarani.

"Nismo bili jarani, kada bi nekog nazvali jaranom morali bi proći svašta i dobro i loše. Ne znam da sam mu išta iz novčanika uzeo. Ja ću se zaustaviti ovdje i bilo bi jako nepristojno da ja počnem uzvraćati istim mjerom. Bio je bar na drugim političkim postavkama prije. Iz ljevice otići u ekstremnu desnicu to je ozbiljan salto", kazao je Komšić.

Kazao je on koristi BiH u sukobu sa Plenkovićem i HDZ-om.

"Na način da Plenkovića pokaže nesposobnim oko položaja Hrvata u BiH i da zapravo on, koji nema nikakvih konkretnih ovlasti, da Plenkovića pokaže nesposobnim. Neću da budem u toj vašoj unutarnjoj igri. Plenković jako dobro stoji u Briselu, on može pokrenuti Brisel, a za nas u BiH više štete ima ono što radi Plenković i HDZ nego što izjavljuje Milanović", kazao je Komšić.

Na pitanje da li je ludnost insistirati na jednoj te istoj politici kada se vidi da ne daje rezultate, Komšić je uzvratio protupitanjem.

"Je li mudro insistirati na politici koja stalno izaziva konflikte? O tome ja govorim. Mislim da je potrebno izaći iz koncepta po kojem mi u BiH živimo. Možete ga zvati etnički ili koncept konstitutivnih naroda, koji je po meni duboko konfliktan koncept. On stalno ljude gura jedne na druge, izvor je trajnog konflikta, ovisno o situaciji. Sada je politički, a možda nekad preraste u mnogo ružnije konflikte", rekao je Komšić.

Voditelj je tražio od Komšića da objasni svoju izjavu da se Zagreb nikad neće pitati ni o jednom pitanju u BiH, pa ni o izbornom zakonu.

"Je l’ vama ovdje u Hrvatskoj dosadilo da se petljate u naše poslove. Smatrate li da je to možda loše, nepristojno, nediplomatski? Stalno preko naše ograde, naše tarabe, našeg plota virite i govorite što će biti. To nije u redu", dodao je.

Komentarisao je i odnose sa Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom. kazao je da s Dodikom više ne ide na kafu.

"Ne moramo se mi cijeniti ni voljeti, ja s Dodikom radim, i nemam problem da radim s Čovićem. Imaju tamo zabranu njegovi ljudi kontakata sa mnom", dodao je.