Komšić: Pozdravljam zaključke Evropskog vijeća i poruku o održavanju izbora

.
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozdravio je zaključke Evropskog vijeća, a posebno poruku o održavanju izbora u oktobru ove godine.

"Pozdravljam zaključke Evropskog vijeća o potrebi provođenja reformi sukladno Mišljenju Evropske komisije. Evropsko vijeće je još jednom pozivajući se na Mišljenje EK poručilo da BiH treba biti uređena kao i sve članice Evropske unije", rekao je Komšić.

Naglasio je da su neuspjeli napori zvaničnika Hrvatske o odgađanju izbora također važna i jasna poruka za bh. institucije.

Evropsko vijeće raspravljalo je o produženoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini. Evropska unija ponovila je svoju opredijeljenost za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana. Zaključak je da lideri u Bosni i Hercegovini trebaju pokazati snažnu opredijeljenost za brzo finaliziranje ustavne i izborne reforme, vitalne za stabilnost i punu funkcionalnost zemlje, kao i da podrže sve druge prioritetne reforme navedene u Mišljenju Evropske komisije za dobijanje statusa kandidata.

Navodi se da je Evropska unija spremna da nastavi svoj angažman na visokom nivou u tom pogledu.