Komšić pozvao Dodika da pročita Ustav BiH

Poručio da nije tačno da je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao je večeras predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika da "napokon pročita Ustav BiH kako bi prestao sa političkim manipulacijama i pravnim neistinama".

Komšić poručuje da nije tačno da je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta, jer u Ustavu BiH piše da se ona sastoji od entiteta FBiH i RS, odnosno nisu entiteti FBiH i RS stvorili državu Bosnu i Hercegovinu, već upravo suprotno Ustavom BiH je utvrđeno postojanje entiteta o kojima on govori.

- Njegove priče o tome ko je potpisao anekse Dejtonskog sporazuma, neka objesi mačku o rep, pa neka odgovori zašto delegacija RS-a nije imala nikakvo aktivno učešće u dejtonskim pregovorima, osim kao puki posmatrač. Neka pročita tu alineju Dejtonskog sporazuma gdje jasno piše da sve relevantne dijelove Dejtonskog sporazuma potpisuje nekadašnja SR Jugoslavija u ime Republike Srpske, pa nek odgovori javnosti zašto je to tako ili zašto Karadžić, Plavšić ili Krajišnik nisu učestvovali u dejtonskim pregovorima - naveo je Komšić u izjavi za Fenu.

Pozvao je Dodika da pročita i Zakon o odbrani BiH, odnosno njegov pravni osnov iz Ustava BiH iz člana III5/A u "kojima jasno piše šta je to direktna nadležnost Bosne i Hercegovine, koju on svojim ponašanjem kontinuirano devalvira i zanemaruje".

Dodikovu priču o obilježjima na uniformama Komšić vidi kao relativizaciju onoga što je ranije rekao, tačnije da poziva da se naredne godine obuku uniforme VRS, pa sad to pretvara u neka obilježja, nastojeći pobjeći od odgovornosti.

- Neka Dodiku bude jasno da je Zakon o odbrani BiH jasno rekao koje uniforme mogu nositi Oružane snage BiH, njene vojne snage, odnosno mogu nositi samo uniformu države Bosne i Hercegovine i niti jednu drugu. Njegov poziv za nošenje nekih retrogradnih uniformi ili da će vojnici iz RS-a ići na obuku u Srbiju, direktno je kršenje Zakona o odbrani BiH, kršenje je ustavom i zakonom utvrđenih nadležnosti člana Predsjedništva BiH da okuplja dijelove Oružanih snaga BiH, tako da ćemo veoma rado podnijeti krivičnu prijavu nadležnoj sudskoj instanci, a dok ćemo predstavnicima međunarodne zajednice veoma uporno ukazivati na onoga ko poništava vladavinu prava u Bosni i Hercegovini, bez obzira na njegova eventualna obećanja nekim istočnim zemljama. Bez vladavine prava u Bosni i Hercegovini nema ni Evropske unije, što bi Dodiku trebalo biti jasno - zaključio je Komšić.