Komšić pred polazak u Brisel: Napravili smo pomake, ali moramo ubrzati

komsic
Komentirajući posjetu Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića Andreju Plenkoviću kazao je da odlazak premijeru susjedne države i razgovor o unutrašnjim pitanjima nije uredu

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je, pred polazak u Brisel, da ga je ovaj potez iznenadio, odnosno da ga nije očekivao zbog pandemije i poteškoća u putovanju.

- Očigledno da ljudi koji nas zovu žele nešto da nam kažu. Ograničeni napredak smo definitivno napravili kao država u provođenju ovih 14 prioriteta EK postoji. Da li je on razlog za zadovoljstvo, vjerujem da je moglo više – rekao je Komšić novinarima.

EU put nije upitan

Podsjetimo, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas su otputovali u Brisel, gdje se sutra imati seriju zvaničnih sastanaka sa zvaničnicima EU. 

Članovi Predsjedništva BiH susrest će se, između ostalih, s potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnu politiku Žozefom Boreljom (Josep Borrell).  

Komšić je pred polazak rekao da evropski put BiH nije upitan, odnosno da ga niko u BiH ne dovodi u pitanje, za razliku od NATO puta. Očekuje da će im čelnici EU kazati da je BiH napravila neke pomake, ali da se treba ubrzati.

Dodao je da će vjerovatno biti rečeno da je BiH napravila neke korake, ali da bi moralo ubrzati neke stvari.

- Od nas se sada očekuje da donesemo novi zakon o javnim nabavkama, izmjene zakona o VSTV-u, da se krene u reformu javne administracije i propisi koji su navedeni u 14 prioriteta. To je jedan lakši dio posla koji je urađen. Onda ćete morati ići ka težim stvarima koje podrazumijevaju ozbiljne izmjene Izbornog zakona i Ustava u cilju implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava - dodao je Komšić.

Potez nije diplomatski

Komentirajući posjetu Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića Andreju Plenkoviću kazao je da odlazak premijeru susjedne države i razgovor o unutrašnjim pitanjima nije uredu. Nije, dodao je, diplomatski niti pristojno da Zagreb to radi.

- Jedan do razloga zašto ne bih otišao jer time dajem legitimitet Zagrebu da se petlja u odnose u BiH. Razgovarao sam s gospodinom Izetbegovićem i rekao što mislim, njegov stav je da treba razgovarati i pokušati praviti neku vrstu prijatelja i u HDZ-i u Zagrebu - rekao je Komšić.