Komšić: Razmatra se mogućnost podnošenja krivične prijave protiv Šeranića

.
"Razmatra se mogućnost podnošenja krivične prijave protiv ministra zdravstva u Vladi RS Alena Šeranića zbog pokušaja nezakonitog razvlašćivinja državne Agencije za lijekove i formiranja parainstitucije u vidu Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS", rečeno za N1 iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Podsjetimo, posebna sjednica Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska počela je danas u Banjaluci, a poslanici će po hitnom postupku razmatrati zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS kojim je previđeno osnivanje entitetske agencije za lijekove.

 

Ovim zakonom osniva se agencija “kao ovlašćeni organ nadležan za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini” u RS. Predviđeno je da sjedište agencije bude u Banjaluci, a da u svom sastavu ima kontrolnu laboratoriju i glavnu kancelariju za farmakovigilansu.

 

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a u septembru je zatražilo informacije od zdravstvenih ustanova o kiseoniku i dobavljačima i utvrdilo da sve bolnice i JZU UKC RS nabavljaju kiseonik od dobavljača koji nemaju dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za obavljanje prometa na veliko lijeka ili dozvolu za proizvodnju lijeka – medicinskog gasa.