Komšić: Rekao sam Macronu da je unio uznemirenost u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, na poziv predsjednika Pariškog foruma mira Pascala Lamya, nalazi se u Parizu gdje prisustvuje Drugom pariškom forumu. Komšića je sinoć dočekao predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron.

U svjetlu posljednjih izjava Macrona, Komšić kaže da je razgovarao s francuskim predsjednikom o njegovoj nedavnoj izjavi da je "Bosna i Hercegovina tempirana bomba".

"Ja sam tu priliku iskoristio sinoć na dočeku u Jelisejskoj palati. To je jedan od razloga zašto sam se nepredviđeno, pa možda i nediplomatski dugo, zadržao na crvenom tepihu ispred počasnog stroja jer sam iskoristio priliku da predsjedniku Macronu kažem da je ta jedna njegova rečenica u intervjuu za The Economist izazvala dosta uznemirenosti u BiH, da je riječ o stvarima koje nisu tačne, da francuski ambasador u Sarajevu ima precizne podatke koje smo mu dostavili, a potrudili smo se i ovdje preko naše ambasade da se to dostavi direktno kabinetu predsjednika Macrona, te da o tome moramo posebno razgovarati".

Komšić je sinoć u Jelisejskoj palati, uoči početka Foruma, prisustvovao svečanoj večeri za šefove država i vlada i šefove međunarodnih organizacija, a čiji je domaćin bio predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron, prenosi N1.

"Sinoć po završetku večere dogovarali smo eventualno da se danas susretnemo i postoji mogućnost da se kasnije bilo gdje susretnemo i porazgovaramo o ovim stvarima", kazao je Komšić.