Komšić savjetovao Osmorku: Uslovite izbor Vijeća ministara BiH odustajanjem SNSD-a od zakona o imovini

.
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je danas da stranke Osmorke trebaju usloviti proceduru izbora novog Vijeća ministara BIH SNSD-ovim odustajanjem od usvajanja antiustavnog zakona o nepokretnoj imovini u NSRS-u.

 

Podsjećamo, imenovanje Borjane Krišto (HDZ-BiH) za mandatarku Vijeća ministara BiH potvrdio je danas na hitnoj sjednici Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Za Krišto su glasala 23 poslanika, dok je 15 poslanika bilo protiv.

Sa druge strane, peta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas raspravom o Prijedlogu zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti – po hitnom postupku.

Zakon o istoj materiji - nepokretnoj imovini, koji je NSRS ranije usvojio, u aprilu je suspendovao visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, a Ustavni sud BiH stavio van snage u septembru. Naime, radi o ponovnom pokušaju aktueliziranja tog pitanja putem prijedloga zakona koji, prema ocjeni stručnjaka, zapravo, predstavlja redizajniranu verziju zakona koji je već označen neustavnim. Posebna sjednica NSRS-a još je u toku.