Komšić u (ne)službenoj posjeti Zagrebu: Niko ne zna s kim i gdje će se sresti

Lider Demokratske fronte i novoizabrani član Predsjedništva BiH Željko Komšić, prema riječima stranačkog kolege nalazi se u službenoj posjeti Zagrebu, dok istovremeno Ambasada BiH u Hrvatskoj demantuje takvu informaciju.

Ipak, i dalje nije jasno u kojem svojstvu je Komšić otputovao u službenu posjetu Zagrebu s obzirom da je inauguracija novih članova Predsjedništva BiH zakazana tek za 14 dana, kada će Komšić sa Džaferovićem i Dodikom preuzeti predsjednički mandat.

Iako nije želio govoriti o detaljima posjete Željka Komšića susjednoj zemlji, generalni sekretar DF-a danas je u Sarajevu kazao da se Komšić nalazi u službenoj posjeti glavnom gradu Hrvatske.

"Može se reći da je posjeta službena", kazao je Miletić ističući kako će više informacija biti poznato u narednim danima. 

S druge strane, iz Ambasade BiH u Hrvatskoj poručuju kako se Komšić ne može nalaziti u službenoj posjeti jer još nije službeno postao član Predsjedništva BiH obzirom da inauguracija još nije održana.

"Postoji i procedura koja se mora odraditi u slučajevima službenih posjeta. Ministarstvo vanjskih poslova BiH prvo obavještava Ambasadu BiH u Zagrebu koja onda obavještava hrvatsko ministarstvo, ured Predsjednice i policiju. Službeni posjeti se dogavaraju barem sedmicu unaprijed i ne mogu se dogoditi ad hoc", poručuju iz Ambasade, prenosi Dnevnik.hr.

Interesantno je da je medijima jutros plasiran Komšićev poziv hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću da posjete Bosnu i Hercegovinu.

Pozvao ih je kako bi se nivou institucija razgovaralo o svim otvorenim pitanjima između BiH i Hrvatske, ali i o zaključcima Vijeća Evropske unije u kontekstu podrške Republike Hrvatske provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava

I dok se Komšić nalazi u (ne)službenoj posjeti u Zagrebu, hrvatski premijer Plenković je sa ministricom vanjskih poslova u posjeti Kini, dok je predsjednik hrvatskog Sabora u Dubrovniku. 

Za kraj vrijedi istaći da se u Zagrebu danas nalazi jedino predsjednica Grabar-Kitarović, iz čijeg ureda su poručili da službeni zahtjev za susret sa Komšićem nisu primili.