Komšić u utrci, čeka se Čović

Stranka Demokratska fronta (DF) u četvrtak je Središnjem izbornom povjerenstvu Bosne i Hercegovine (SIP) predala prijavu za sudjelovanje na općim izborima zakazanim za 7. listopada, a prijava uključuje i kandidaturu Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Članovi vodstva DF-a potvrdili su novinarima kako je Komšić definitivno kandidat za novi mandat u bosanskohercegovačkom državnom vrhu, gdje je ranije u dva uzastopna izborna ciklusa 2010. i 2014. godine pobijedio kandidate za hrvatskog člana Predsjedništva BiH koje je isticao HDZ BiH.

Očekuje se kako će ove godine HDZ BiH kao svog kandidata za državni vrh ponovo istaknuti svog lidera Dragana Čovića, koji trenutačno obnaša tu dužnost pa će sraz između njega i Komšića uvelike obilježiti listopadske izbore, piše Hina.

"Kandidatura je odluka predsjedništva DF-a", kazao je potpredsjednik stranke Dženan Đonlagić odbijajući kritike koje su ranije dolazile iz drugih stranaka ljevice kako je Komšić ishitreno istaknuo svoju kandidaturu bez konzultacije s potencijalnim koalicijskim partnerima.

Đonlagić je potvrdio kako u DF-u i dalje žele surađivati sa strankama ljevice, prije svega sa Socijaldemokratskom partijom BiH (SDP BiH), no sumnjičavi su glede spremnosti drugih da se ta suradnja doista realizira. Podsjetio je kako su Komšić i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić još u travnju potpisali načelni sporazum o izbornoj suradnji, no od tada se ništa konkretno nije dogodilo kako bi se taj sporazum operacionalizirao. SDP BiH će na prestojećim izborima istaknuti svog kandidata za člana Predsjedništva BiH, a Hina navodi kako će to vjerojatno biti osoba bošnjačke nacionalnosti.

Izađu li najveće stranke ljevice s dva kandidata za Predsjedništvo BiH, Komšić bi se u listopadu suočio s podijeljenim biračkim tijelom koje mu je ranije osiguralo pobjedu pa bi njegov izgledi za novi mandat bili znatno lošiji nego prije četiri odnosno osam godina. Božo Skopljaković, predsjednik Hrvatske stranke u BiH, odustao je od ranije najavljene kandidature za člana Predsjedništva BiH. Članovi Hrvatske stranke su procijenili da bi njegova kandidatura dovela do raslojavanja hrvatskog biračkog tijela, a to bi išlo u korist jedino HDZ BiH i kandidatu ove stranke za člana Predsjedništva BiH. U narednom periodu će odlučiti da li će podržati kandidata iz neke druge političke opcije, navode iz Hrvatske narodne stranke.