KOMŠIJE SE NASLAĐUJU ŠTO SE “ALIJA PREVĆE U GROBU”: Tajni snimak je uzdrmao Bosnu, ali Hrvati žale što će stradati njihov omiljeni glumac

edfghjk
Mnogi u stranci smatraju da se skandal ne može samo tako zataškati. Jedan od osnivača SDA Osman Brka poziva na vanredni kongres stranke. “Alija se okreće u grobu”

„Emir Hadžihafizbegović slovi kao jedan od najvećih glumaca Bosne i Hercegovine i čitave regije, obljubljen u svim dijelovima bivše Jugoslavije. Politički je aktivan još od rata, član je najjače bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), od 2008. do 2011. bio je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, što znači da je bio utjecajniji od federalnog ministra kulture, s obzirom na to da je u podijeljenoj Bosni i Hercegovini veliki broj važnih državnih i nacionalnih kulturnih institucija na budžetu grada ili kantona“, piše Sanježana Pavić, novinarka Jutarnjeg lista.

„Zamalo je i drugi put postao ministar kulture. Zamalo, jer je pao kao žrtva prisluškivačkog skandala koji je pomeo vladu u Sarajevu, zbog koje je ostavku morao dati Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA.

Bosna i Hercegovina po tome je slična Hrvatskoj, političari nerado preuzimaju odgovornost i prihvaćaju posljedice, ali skandal je bio toliko žestok da je Sarajlić morao otići, a Hadžihafizbegoviću se izmaknula već namještena fotelja.

Samo zato što je bio spreman pomoći stranačkom kolegi te, u skladu s boljim evropskim običajima, popraviti spolnu, odnosno rodnu neravnotežu među zaposlenima u sarajevskom Ministarstvu kulture.

Hadžihafizbegović i Sarajlić pali su kao žrtve unutarstranačkog sukoba u SDA, stranci pokojnog Alije Izetbegovića, koju sada vodi njegov sin Bakir.

Slično kao i u Hrvatskoj, u toj su zemlji većinu vremena na vlasti SDA i HDZ BiH u ime Hrvata, uz kraće prekide s koalicijama koje predvodi SDP. Demokratski sukobi zato se ne zbivaju između stranaka, nego unutar vladajućih stranaka“, analizira aferu „Asim“ Snježana Pavić.

Mnogi u stranci smatraju da se skandal ne može samo tako zataškati. Jedan od osnivača SDA Osman Brka poziva na vanredni kongres stranke. “Alija se okreće u grobu”, rekao je u razgovoru s novinarom Radio Sarajeva.