Konaković se treba izviniti građanima: Ovo je još jedan dokaz za Tužilaštvo

dino
Danijela Kristić nelegalno je izabrana za predsjedavajuću Skupštine Kantona Sarajevo, navodi se u mišljenju Ustavnog suda Federacije BiH.

- Odluka o njenom izboru nije u skladu sa Poslovnikom Skupštine Kantona Sarajevo, a ni s Ustavom Federacije BiH - navodi se, između ostalog, u mišljenju Ustavnog suda.

Također, kako je navedeno, u izboru Kristić učestvovao je i Elmedin Konaković, koji to nije mogao uraditi, jer je prethodno podnio ostavku na poziciju predsjedavajućeg.

Profesor ustavnog prava Šukrija Bakšić kazao je za "Avaz" da je prilikom zamjene Elmedina Konakovića i Danijele Kristić "bilo grubih kršenja Poslovnika i Ustava Kantona Sarajevo".

- Ako je Ustavni sud utvrdio da je bilo, pored same povrede ustavnosti, i elemenata krivičnog djela, onda treba reagirati i Tužilaštvo. U istom tom predmetu, po pitanju dešavanja u Skupštini KS, bilo je i krivičnih prijava i ako je bilo kakvih posljedica, to treba utvrditi Tužilaštvo – kazao je Bakšić.

A što se tiče povrede ustavnosti, kako je kazao profesor, to je već završena priča, jer je konstituirano novo rukovodstvo Skupštine. Zbog toga se ne može tražiti ostavka Konakovića, jer se neustavno zamijenio s Kristić. Ta je priča, kaže profesor, već završena.

Može li se povući bilo kakva paralela između neustavnog djelovanja Elmedina Konakovića i njegove stranke Narod i pravda u Skupštini Kanotna Sarajevo i onoga što radi Milorad Dodik u Republici Srpskoj u smislu protuustavnog djelovanja, profesor Bakšić kaže da se to dvoje, „po posljedicama i ozbiljnosti posljedica, ne može porediti, ali je, u svakom slučaju, i jedno i drugo predstavljalo vanustavno postupanje“.


Ne postoji princip rotacije

Odluka Ustavnog suda Federacije BiH u kojoj se navodi da je Danijela Kristić nelegalno izabrana za predsjedavajuću Skupštine KS na sjednici održanoj 11. februara, za zastupnike koji čine većinu u ovom organu vlasti, bila je očekivana.

Prema riječima predsjednika Kluba SDA u Skupštini KS Mahira Devića, Kristić nije mogla biti imenovana za predsjedavajuću Skupštine iz najmanje četiri razloga, a koja su sada potvrdili u Ustavnom sudu FBiH.

- Ne postoji princip rotacije. Gospodin Elmedin Konaković dao je ostavku i namjerno nije pozvao gospođu Smiljanu Viteškić na taj sastanak. Odluku su donijeli sa dva legalna člana. Na sve to, odluku o imenovanju Kristić na poziciju predsjedavajuće nije potvrdila Skupština Kantona Sarajevo - rekao je Dević.

Dodaje da je ovom odlukom Ustavnog suda FBiH dobio moralnu satisfakciju, jer je sada i zvanično potvrđeno ono što je govorio u protekla skoro dva mjeseca.

- Oni su sve vrijeme javnost spinovali mišljenjem OHR-a, a OHR je poslao samo upravo ono što smo mi govorili. Zbog svega ovoga, Kanton je u zaostatku mjesec i po, jer da nisu spinovali, sada bismo imali novu Vladu KS, ali i usvojen budžet Kantona. Samo su napravili zastoj u procedurama - dodao je Dević.

Ističe da su se za godinu, kao opozicija, četiri puta obraćali Ustavnom sudu i sva četiri puta bili u pravu.

- Prvo, pogriješili su u Zakonu o prijavi imovine tu su napravili grešku, zatim za autentično tumačenje i sada ovo. Četvrti put ticalo se nacrta budžeta, ali Sud tada nije htio raspravljati, jer je usvojen prijedlog, ali da su raspravljali, bili bismo u pravu - rekao je Dević.


Gospoda da se izvini

Ovakav ishod bio je očekivan, rekao je za "Avaz" Zvonko Marić, predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini KS.  

- Poprilično je bilo agresije i agresivnih istupa od kolegice Danijele Kristić, koja se, vjerovatno, to sam primijetio, ljuti na mene. Gospodin Konaković, naravno, u svom stilu, on tako radi i to je njegov manir, ja njega veoma dobro poznajem. Neću reći da mu posebno zamjeram, ali zaista ni na koji način, čak i da jesam i da nisam bio u pravu, ne bih na taj način nastupao niti pokušavao da uvjeravam građane da sam ja 100 posto u pravu - rekao je Marić za "Avaz".

Marić ističe kako je Sud potvrdio ono u šta je bio uvjeren, navodeći kako neće "likovati zbog toga, iz neke vrste pristojnosti i dostojanstva".

- Sasvim sigurno očekujem da će ta gospoda smoći toliko demokratskog kapaciteta da se izvine upravo zbog činjenice što su pokušali da uvjere javnost u suprotno, ne mene, ja imam jako opredjeljenje i jasan stav. Prema tome, ukoliko imaju demokratskog kapaciteta, oni će uputiti izvinjenje u vezi s tim što smo na neki način nipodaštavani time kako ne znamo procedure, ne poznajemo Poslovnik, a oni su, eto, znali - rekao je Marić.
Još jedan dokaz Tužilaštvu

Sead Milavica, predsjednik Kantonalnog odbora Demokratske fronte Sarajevo i zastupnik u Skupštini Kantona, kaže da se mišljenjem Ustavnog suda FBiH potvrdila apsolutna manipulacija Dine Konakovića.

- Potvrdila se njegova demagogija, spinovanje. Potvrdili smo samo ono što smo svi govorili od početka, da ovo nije po Ustavu. Istrajat ćemo do kraja i vjerovatno ćemo tražiti, odnosno poslati apelaciju Ustavnom sudu i za odluku Komisije za imenovanja. Istrajat ćemo sigurno, ovo sad poteže neka druga pitanja u smislu krivične odgovornosti za Danijelu Kristić. Za Tužilaštvo, ovo mišljenje Ustavnog suda FBiH samo je još jedan od dokaznih materijala. Sad je tu zloupotrijebljen i pečat. Dosta se sad stvari otvara - kazao je Milavica.


Zahtjev federalnog dopremijera

Mišljenje koje je potpisala predsjednica Ustavnog suda FBiH Aleksandra Martinović, doneseno je jednoglasno, a za njega su, pored Martinović, bili i sudije i sutkinje Vesna Budimir, Mirjana Čučković, Edin Muminović i Kata Senjak.

Zahtjev za davanje mišljenja Ustavnog suda FBiH zatražio je federalni dopremijer Vesko Drljača.