Konaković u Strasbourgu: Što skorije proširiti Paket proširenja

2323

Razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Sagovornici su istakli važnost posvećenosti Bosne i Hercegovine EU putu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi u Strasbourgu gdje je danas i sutra dogovorio niz sastanaka sa zvaničnicima EU, prije svega predstavnicima Evropske komisije i Evropskog parlamenta, u cilju što skorijeg finaliziranja Paketa proširenja, kojeg će Evropska komisija pripremiti kao komunikaciju prema Evropskom parlamentu i Vijeću, prezentira napredak koji je BiH postigla i da se zagovara odluka EU za dalji napredak BiH na EU putu, po mogućnosti kroz donošenje odluke o otvaranju pristupnih pregovora.

Na marginama plenarnog zasjedanja Evropskog parlamenta u Strazburu ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković se danas sreo sa zastupnicima u Evropskom parlamentu Romeom Franzom, predsjedavajućim Delegacije Evropskog parlamenta za BiH, te Reinhardom Butikoferom, koordinatorom ispred političke grupacije Zelenih za Komitet vanjskih poslova Evropskog parlamenta.

Ministar Konaković se zahvalio eurozastupnicima na kontinuiranoj snažnoj podršci Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija. Informisao je o napretku Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija proteklih mjeseci, sa posebnim naglaskom na nedavno usvojenih pet zakona.

Razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Sagovornici su istakli važnost posvećenosti Bosne i Hercegovine EU putu.

 

 

Foto : Arhiv