Konaković 'zalutao' u Mostar: Na izborima mu nisu pomogli ni 'geni', a pričao bi o Ustavu!

asd
Narod i pravda nema nijednog zastupnika na državnom nivou, za ustavne promjene potrebne su dvije trećine zastupnika. I upravo zbog toga nije jasno zbog čega se lider HDZ-a BiH Dragan Čović u četvrtak u Mostaru susreo s predsjednikom NiP-a Elmedinom Konakovićem.

Otkud potreba Čovića i Konakovića za sastankom kada se zna da Narod i pravda 2018. godine nisu prešli izborni prag, iako je na listi bio genetski predisponiran Kemal Ademović. Ni to im nije pomoglo, ali očito nešto drugo jeste.

Iako je sastanak u Mostaru ostao u sjeni dnevno-političke vratolomije, iskusni politički analitičari i javnost ostali su zbunjeni razgovorom Konakovića i Čovića.

Ustave promjene ne idu iz Kantona Sarajevo, već se dešavaju na državnom nivou gdje Konaković ima kapacitet ravan nuli, ali Čoviću očito treba svaki vid podrške kada je u pitanju njegovo insistiranje na legitimnom predstavljanju!

Tu je našao podršku, pa Čović sigurno nije zaboravio nastup Konakovića na RTRS-u kada je predsjednik NIP-a kazao da 'nije u redu da Bošnjaci Hrvatima biraju člana Predsjedništva BiH'.

I dok Bosna i Hercegovina ulazi u završnu (najdublju) krizu funkcioniranja njenih institucija izazvane političkom krizom koja je kreirana iz susjednih država, politički, patriotski i pravni diletantizam, odnosno površnost i nesposobnost političkih aktera u Bosni i Hercegovini, a koji sebe nazivaju patriotima, svakodnevno izlazi na vidjelo.

To je slika i prilika sastanka u Mostaru, jer ne postoji razlog zbog kojeg bi Konaković s Čovićem pričao o nečemu za šta nema kapacitet, to je gubljenje vremena. Mogli su komotno razgovarati i o pravljenju nuklearne bombe ili postrojenja na Marsu, građani od toga svakako nemaju koristi.

Iz navedene izjave Konakovića, a ranije i Fahrudina Radončića (SBB) je potpuno jasno da se daje podrška nastojanjima Dragana Čovića da demokratske izborne principe u Bosni i Hercegovini vrati u srednji vijek, a instituciju šefa države obesmisli i omogući blokadu rada Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a time i blokadu cijele države, a da se pri tome može pozivati na zaštitu interesa naroda koji ga je izabrao.

NIP narod nije ni birao, a Konaković bi da se pita o ustavnim promjenama. 

Ukoliko je, pak, bilo govora u Federaciji BiH, gdje NIP participira u Parlamentu, opravdanost ovakvog sastanka mogao bi se pronaći, ali javnosti nije tako prezentirano, pa zato su i članovi NIP-a zbunjeni. Konaković je nedavno kazao da se on ne bavi više toliko kantonom već jača infrastrukturu stranke!?

A, morao bi, jer je zastupnik u Skupštini KS i za to je dobio legitimitet i narod ga je birao. Ali, on očito misli da je prerastao taj nivo, pa krenuo na veći. Tamo gdje su i puno mudriji i bolji političari 'lomili nos'.

Da zaključimo, kada je u pitanju takozvano „legitimno predstavljanje“ u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine kako to predlažu određene politike, na takva rješenja nikada niko u Bosni i Hercegovini ne smije pristati, jer bi to značilo veleizdaju i Bosne i Hercegovine i njenih građana.

No, o tome se svakako, u ovom trenutku, Konaković se ništa ne pita.