Konferencija "Ujedinjenih žena" u subotu u Bosanskoj Krupi

BOS KRUPA
Dan pred Međunarodni dan žena u Bosanskoj Krupi će biti organizovana Prva konferencija umrežavanja bosanskohercegovačkih žena udruženja "Ujedinjene žene".

Umjesto cvijeta,žene iz ove asocijacije poklanjaju svojim članicama druženja,predavanja,razgovor i zabavu. Odluka da prvi susret "Ujedinjenih" bude u Bosanskoj Krupi donesena je još u oktobru kada je održana osnivačka konferencija u Sarajevu.Generalni pokrovitelj Konferencije je općinski načelnik Armin Halitović,a bogat program ovog skupa organizovan je u bosanskokrupskoj "Zlatnoj niti".

Pored članica „Ujedinjenih žena“ iz Bosne i Hercegovine na Konferenciji će učestvovati žene iz dijaspore. Predsjednica udruženja „Ujedinjene žene“,univerzitetska profesorica Jasna Hamzabegović prije gostovanja u programu BH Radija 1 je razgovoru za Radio Bosanska Krupa otkrila nam većinu sadržaja ove konferencije. Učesnike ovog velikog skupa u Bosanskoj Krupi pozdraviće općinski načelnik Armin Halitović,a konferenciju će otvorenom za rad proglasiti Doktorica medicine,ministrica u Vladi Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović.

Radni dio konferencije započet će edukativnim predavanjem mr.sc.Ismihane Hadžipašić,specijaliste ginekologije s temom-„Brinem o sebi-redovan ginekološki pregled kao preventivna zaštita žene“. Diplomirana pedagogica Željka Šećerbegović koja živi i radi u inozemstvu predavaće zanimljivu temu –„Balansiranje u životu“. Novinarka Merima Kurtović Pašalić moderiraće panel-diskusiju pod nazivom :“Religije-bogatstvo Bosne i Hercegovine“ u kojoj će učesnice biti službenica „Gordana Simović“,mualima Melisa Mahmić i građevinska tehničarka u penziji Mirjana Aleksić. „Kako se bosanskohercegovačka žena integrira u dijaspori“,tema je koju će učesnicama prenijeti Zumreta Kozlica koja živi i radi u Švicarskoj.

Druga panel-diskusija s moderatoricom Kurtović-Pašalić naslovljena je na mogućnosti kako se nositi s teškoćama u životu-tačnije „Kako se nositi s gubitkom bliske osobe,razvodom,odlaskom u penziju ,ulogom samohrane majke“,odnosno o bolu,tuzi,ali i snazi bosanskohercegovačke žene.U njoj će učestvovati Ljerka Petković,doktorica veterine u penziji,Amina Buljubašić,pjesnikinja.Mevluda Halkić,viša medicinska sestra u penziji i Nikolina Jalovčić,baletna umjetnica. O ženi -liderici predavanje će imati mr.sc.Vildana Bijedić.,dok će svoja iskustva o ženi na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni govoriti inženjerka Melća Điđelija,članica jedne političke stranke.

Na Prvoj konferenciji „Ujedinjenih žena“,tri žene će ispričati svoja iskustva na putu do uspjeha:dr.sc.Jasmina Ibrahimpašić,univerzitetska profesorica ,mr.Almira Harbaš,dipl.inženjerka mikrobiologije i Vildana Hrnjić,diplomirana inženjerka grafičkih tehnologija. U planu su održavanje i dvije radionice :“Komunikacije u digitalnom dobu“ koju će voditi Nejra Mesić,BA matematike i informatike i „Duhovno buđenje“ s Mirsadom Memić-holističkom iscjeliteljkom koja živi i radi u SAD-u. U programu je i izvođenje monodrame „Điđa iz Džordžije“ ili sevdah na američki način,književnice Vernese Manov.

Pored generalnog pokroviteljstva konferencije –Općine Bosanska Krupa,sponzori i donatori za organizaciju ovako velikog događaja su gradovi Bihać i Cazin i općina Sanski Most,Bihaćka pivovara,PC Market Cazin,Grafis Cazin i Putnik-prevoz Bosanska Krupa. Konferencija počinje u subotu,7.marta,u 11 sati u kompleksu hotela „Zlatna nit“ u Bosanskoj Krupi,kazala nam je predsjednica udruženja „Ujedinjene žene“ Jasna Hamzabegović,ističući da je sve spremno uz veliko zalaganje bosanskokrupskih žena koje su članice ovog udruženja.

TEKST: Dževada Štancl