Kongres odobrio uklanjanje Donalda Trumpa s vlasti putem 25. amandmana

trump
Demokrate danas planiraju glasati za opoziv Trumpa sedmicu nakon što su njegove pristalice upale u Kapitol, uništile javnu imovinu i ugrozile živote ljudi


Zastupnički dom Kongresa izglasao je odobravanje rezolucije kojom se poziva da se odlazeći američki predsjednik Donald Trump ukloni sa dužnosti putem 25. amandmana. Sve se dešava nakon nereda u Kapitolu kojeg su napravile Trumpove pristalice prošle sedmice.

U izglasanoj rezoluciji, koju je obrazložio demokratski zastupnik Jamie Raskin iz Marilenda, pozvan je potpredsjednik Mike Pence da “odmah iskoristi svoja ovlaštenja iz odjeljka 4. u 25. amandmanu koji podrazumijeva sazivanje i mobilizaciju izvršne vlasti da potvrde da Trump više nije u stanju uspješno obavljati dužnosti koje mu nalaže funkcija predsjednika”.

Pence je ranije u pismu predsjednici Zastupničkom doma Nancy Pelosi odbio poziv na upotrebu 25. amandmana.

Ova rezolucija zapravo predstavlja jednu vrstu prijekora Trumpu jer su mnogi zakonodavci bijesni nakon napada na Kapitol koji je uslijedio usljed nepovjerenja i želje za poništavanjem izbora održanih u SAD-u.

Ovaj potez Zastupničkog doma Kongresa dolazi u trenutku kada se demokrate spremaju na Trumpov opoziv koji je zapravo rezultat pobune protiv odlazećeg američkog predsjednika. Tramp sve vrijeme tvrdi da je pokraden na izborima pozivajući njegove pristalice da ga podrže.

Demokrate danas planiraju glasati za opoziv Trumpa sedmicu nakon što su njegove pristalice upale u Kapitol, uništile javnu imovinu i ugrozile živote ljudi, piše CNN.

Osim demokrata, Trumpov opoziv su prihvatili i republikanci.