Konkursi opet u modi: Postavlja li Branković svog čovjeka u Kabinet Mitrovića?

asd
Konkurs za pomoćnika ministra prometa i komunikacija BiH još nije ugledao svjetlo dana a već diže buru i prašinu.

Hodnicima Ministarstva već kruže priče o kadru koji treba biti "namješten" na tu poziciju, zahvaljujući interesno - utjecajnim sferama i etničkoj pripadnosti.

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović potvrdio je Patriji još prošle sedmice da je potpisao konkurs za popunu upražnjenog mjesta pomoćnik ministra za infrastrukturu.

Prema njegovim riječima radi se o internom konkursu na koji se mogu prijaviti uposleni u Ministarstvu, a koji ispunjavaju uslove.

Ministar nije krio da prema nepisanom pravilu o raspodjeli radnih mjesta ta pozicija pripada bošnjačkoj etničkoj komponenti. Izrazio je nadu da će se ipak raditi o stručnoj i kompetentnoj osobi.

O tome da je ime već poznato, ministar tvrdi da nije upoznat.

Ipak, izvori iz Mitrovićevog kabineta potvrdili su nam da novi zamjenik ministra ima svog favorita kojeg želi instalirati na poziciju pomoćnika ministra za infrastrukturu. Isti izvori dodaju da je razlog činjenica da Nedžad Branković, zamjenik ministra, ima privatnu firmu koja se nada unosnim poslovima vezanim za infrastrukturu, čime je kažu motiv Brankovića jasan.

Ministar Mitrović želi vjerovati da će se na konkurs javiti svi koji imaju uslove i da će komisija birati najboljeg.

Pitanje je samo ko će činiti samu komisiju. Jer i najveći optimisti u ovoj državi prestali su se truditi da povjeruju u poštenje i odgovoran rad tih komisija. Prema našim saznanjima u komisiji bi mogli biti Zoran Andrić, pomoćnik ministra za drumski i željezničkim saobraćaj i Igor Pejić, sekretar Ministarstva.

Dolaskom novog ministra - Mitrovića, tvrde izvori iz Ministarstva, smanjen je upliv Pejića i njegov utjecaj na odluke. Pejić sada, navodno, pokušava da se preko ekipe oko Brankovića vrati u igru, mada ni sam Branković nije uspio razviti odnos koji je želio s ministrom.

I dok je Branković poznat po onoj "sve po zakonu", zbog niza afera koje su se za njega vezale, Pejićevo ime spominje se u Tužilaštvu BiH zbog dodjela CEMT dozvola iz 2010. godine.

Navodno je šema cijele priče dogovor dvojca Andrić - Pejić s Brankovićem. Branković sve negira uz poruku da su to "netačne priče".

"Ne znam otkud te priče. Samir Džaferović je uposlenik u Ministarstvu, u sektoru za transport. Niti ja to mogu uraditi niti imam takve nadležnosti. Cijela priča je netačna", kazao nam je Branković.

Ministra Mitrovića pitali smo zna li i da li Džaferović u radno vrijeme obavlja poslove na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevo, kao asistent Brankovića.

"Čuo sam da je asistent, prema informacijama koje ja imam taj angažman se provodi mimo radnog vremena, ali provjeriću", rekao nam je Mitrović.

Kontaktirali smo i samog Džaferovića koji kaže da nije vidio da je objavljen konkurs i ne zna ispunjava li uslove.

"Ja još nisam vidio da je to objavljeno. Tačno je da ja radim u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH od 2007. godine. Trenutno sam na poziciji šefa odsjeka u tom ministarstvu, hoću li se prijaviti vjerujte još ne znam, a i ne znam ispunjavam li uslove. To je jedna pozicija iznad ove na kojoj sam sada, tu sam 12 godina, ali ne znam kakvi su uslovi u tom konkursu", kaže Džaferović Patriji.

I njega smo pitali kako stiže i u Ministarstvo i na Fakultet, a on odgovara: "U Ministarstvu komunikacija sam stalno zaposlen a na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije spoljni saradnik".

"Na Fakultetu sam angažovan kao spoljni saradnik, nisam profesor. U tekućem semestru na jednom predmetu sam asistent u obuhvatu 3 časa vježbi sedmično. Predmet je na prvom ciklusu na 3. godini na kojem je predmetni profesor Nedžad Branković. Vježbe se realizuju jednom sedmično nakon radnog vremena u Ministarstvu, odnosno od 17.15 sati", pojašnjava Džaferović.

A hoće li Džaferović Brankoviću i u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH biti "asistent" u poslovima infrastrukturne prirode znat ćemo po okončanju konkursa i kada dobijemo ime pomoćnika ministra.

Tek tada će na vidjelo izaći je li upravu naš izvor koji tvrdi da Džaferović treba Brankoviću zbog poslova njegovih firmi ili Branković, koji kaže da nema nadležnosti i da nema veze s tim.

Jer, naši izvori poprilično jasno i glasno govore da je cijela priča i zakuhana oko nadzora nad infrastrukturnim projektima i profita na takvim poslovima.

Ono što također ističu da u Ministarstvu mnogo toga ne stoji kako treba. Kao primjer navode Izeta Bajrambašića, čovjeka koji je bio možda i jedini bh. stručnjak koji je jasno i profesionalno objašnjavao šta znači Pelješki most i zašto BiH mora biti protiv toga.

Čini se da takav stav Bajrambašića nije odgovarao ni mnogim Bošnjacima, a poprilično je izazvao nervozu nekih hrvatskih kadrova, zbog čega je i sklonjen.

Interesne strukture ne podnose one koji rade protiv profita, a zbog toga i nastoje kontrolisati sve, pa i zapošljavanje od čistačice do najviših funkcija.

Kako kažu izvori iz Kabineta, postoji više favorita za poziciju pomoćnika sa boljim uslovima od pomenutog Džaferovića. No, oni pak vjeruju da će konkursna komisija biti "namještena" za jedno ime.

A komisije su i do sada pokazale da im je jedina svrha da rade po partijsko - interesnim dogovorima.

Komisijo, čekamo te!