Konstituirana Skupština USK- borba za većinu i novu vladu vodiće se do zadnjeg dana

.
Danas je u Bihaću održana konstituirajuća sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona.

 

Nakon polaganja zakletve to znači da je zvanično konstituisana Skupština USK.

Već na današnjoj sjednici je bilo jasno da nema dogovora oko nove skupštinske većine i dogovora oko nove vlade USK. Stranke nemaju dogovor po ovom pitanju, puno je opcija, trgovine, ucjena i mogućnosti.

Borba se vodi između dva bloka stranaka, jedne koje predvodi SDA i druge okupljene oko A-sda/ NES- SDP grupacije.  

Prvi tako računaju na savezništvo sa DF i Pomak-om, a drugi na SDP i Našu stranku. Stranka NiP ima dogovore na jednom nivou sa Pomak-om, dok na drugom ima sa SDP-om. U Krajini im dodatni problem čine animoziteti sa vladajućim A-sda/ NES, tako da je manja vjerovatnoća da će zavšiti sa njima. 

S druge strane SBiH, čiji je zastupnik trenutno Nisvet Jusić, jedan od najpoznatijih preletača u Krajini, poznat po uhljebljavanju porodice na budžet što je obilježilo njegov prethodni mandat, traži svoju šansu i na jednoj i drugoj grupaciji, kako bi mogao nastaviti istim načinom sisanja budžeta za najbliže članove porodice, a omjer snaga i broj ruku u većini odrediće da li će ovaj put dobiti istu priliku. 

Osim ovih, opcija koja je također legitimna i o kojoj se priča je da bi na kraju, nakon što vide sve ucjene manjih stranaka ili pojedinačno zastupnika, SDA i A-sda/ NES mogli napraviti sami vlast i preuzeti odgovornost za stanje na USK. 

S jedne strane najozbiljniji kandidat za premijera je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, a s druge premijer bi trebao biti ponovo Mustafa Ružnić, aktuelni premijer USK.

Kako će se stvari odvijati do kraja, znaćemo uskoro.