Bešlagić: Konstituisanje vlasti će biti mukotrpno, a Džaferović i Komšić imaju ozbiljan zadatak

Bivši gradonačelnik Tuzle i istaknuti političar Selim Bešlagić smatra da će konstituisanje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini nakon općih izbora biti dugotrajan i mukotrpan proces koji će trajati od tri do pet mjeseci.

Javnosti se još uvijek plasiraju preliminarni rezultati izbora u našoj zemlji, a dosad je jedino sigurno da u Predsjedništvo BiH ulaze Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik. 
 

Zabrinutost zbog Dodikove retorike



Bešlagića ohrabruje prvi razgovor Džaferovića i Komšića koji je bio upućen bh. javnosti, ali izražava i zabrinutost zbog Dodikove retorike koja bi mogla predstavljati ozbiljan problem.

"Ohrabrio me razgovor Džaferovića i Komšića, ali moramo uzeti u obzir da u Predsjedništvo BiH dolazi Dodik koji je prešao u ekstremno desnu, odnosno u nacionalističku stranu i retoriku. Tu su i njegovi zahtjevi koji idu od toga da se mora postaviti zastava Republike Srpske, što nije sporno, ali samo u njegovom kabinetu, do te priče da će dati ostavku ako za dva mjeseca ne postigne zacrtane ciljeve. Sve ovo govori o tome da će druga dva člana Predsjedništva BiH imati ozbiljan zadatak - usmjeriti brod predsjedništva prema pravim stvarima. Teško će ići, ali moramo biti optimistični", kaže Bešlagić za Klix.ba.

Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u Skupštini Tuzlanskog kantona zasad će se nalaziti šest stranaka, a funkcionisanje vlasti neće biti moguće bez koaliranja.

Bešlagić smatra da je u ovom trenutku vrlo teško pretpostaviti kakva bi mogla biti koalicija u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji Bosne i Hercegovine. 

"Formiranje vlasti u TK će možda biti dosta teže neko na federalnom nivou. Mi ovdje imamo Stranku za BiH i PDA, koje su izašle iz SDA. Također, tu je DF koji je izašao iz SDP-a. Varijanta je da PDA i SDA neće ući skupa, ali ako se to desi doći ćemo do zaključka da je riječ o dogovoru prije izbora kako bismo izazvali sve ono što se desilo. Ovdje je problem i SBB, jer je on još u predizbornoj kampanji bio u koalciji s PDA. Mislim da bi za SDP pokušaj ulaska u varijantu s nacionalnim strankama bio teška odluka koja bi mogla imati i dalekosežne posljedice po stranku u TK. S druge strane, kako bi SDA prihvatila SDP veliko je pitanje", ističe Bešlagić za Klix.ba.
 

Bez HDZ-a neće biti moguće formirati vlast



Tuzlanski političar smatra da će konstituisanje vlasti i na ostalim nivoima biti izuzetno komplikovan proces.

"Na nivou Federcije BiH bez HDZ-a kao komponente neće biti moguće formirati vlast. Čini mi se da će ovo biti dugotrajan i mukotrpan proces koji će trajat od tri do pet mjeseci", dodaje Bešlagić.

On je na minulim izborima bio nosilac liste Naše stranke za Skupštinu Tuzlanskog kantona. 

S obzirom na to da još uvijek traje prebrojavanje glasova u ovom kantonu, naš sagovornik nije mogao previše analizirati krajnje postignute rezultate.

"Zbog loše obrade podataka u Tuzli još uvijek nemamo zvanične podatke, tako da ne mogu govoriti o uspjehu ili neuspjehu. Suštinska stvar je u tome da smo se borili te dokazali da se na fin način i bez ikakvih vrijeđanja drugih može voditi predizborna kampanja koja se gradi na budućnosti, a nikako na prošlosti", kaže Bešlagić.

Na području Tuzle ostalo je ažuriranje podataka s nekoliko izbornih jedinica što, smatra Bešlagić, može utjecati na izborni rezultat Naše stranke.

"Očekujemo da bismo mogli dobiti određeni broj glasova koji bi mogli povući neke od kandidata za više nivoe vlasti. Nakon analize zvaničnih rezultata pokušat ćemo ukazati na sve slabosti u Našoj stranci, kojih je sigurno bilo. Strukturalno ćemo morati uspostaviti novu šemu koja će biti nova organizacija stranke, jer zbog načina na koji je bila organizovana nije se mogla više afirmisati kod običnih ljudi. Tu ćemo morati nešto više učiniti. Analiza će pokazati zahtjeve i želje za daljnjim razvojem stranke", smatra Bešlagić.

On je na kraju istakao i da će se u Našoj stranci još veći zamah morati dati mladom kadru.

"Na izborima u budućnosti potrudit ću se da na svim kandidatskim listama budu mladi, a mi ćemo biti podška i savjetnici", zaključio je Bešlagić.