Kontejneri iz Bire idu na Lipu?

asd
Migranti su Božić dočekali u spaljenom kampu, a Novu godinu bi mogli dočekati u kontejnerima iz Bire

Dok traje političko prepucavanje državnih dužnosnika u čijoj je nadležnosti pitanje migracija i lokalnih vlasti Unsko-sanskog kantona, koje stoje zajedno sa građanima iza odluka Skupštine USK-a i Gradskog vijeća Bihaća da se ne dozvoli ponovno otvaranje privremenih prihvatnih centara u gradskim zonama, oko hiljadu migranata se na Lipi smrzava, ostavljeno od IOM-a, ali i države BiH na koju se sve više žale.

Pišem ti pismo
Migranti borave u preostalim objektima koji nisu izgorjeli na Lipi, organizujući se sami nakon povlačenja IOM-a, a značajnu pomoć pružaju im upravo policija Unsko-sanskog kantona i Crveni križ grada Bihaća. Oni im organizuju podjelu prehrambenih paketa, pokušavajući pritom izbjeći nerede i stampedo migranata koji su postali očajni.

Dali smo na korištenje 50 dunuma zemljišta u vlasništvu Grada (Lipa) i teret krize se mora raspodijeliti u cijeloj BiH, kažu iz SDA Bihaća

Lako je pisati pisma, poručio je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić svima onima koji su se ovih dana oglašavali, dok je konkretna akcija izostala, a pogotovo kao odgovor ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću za kojeg smatra da se ponaša kao uvrijeđena mlada zbog činjenice da građani uz kantonalne i lokalne vlasti insistiraju na tome da Bira ostane zatvorena.

Za sada niko ne popušta, a svi, izgleda, čekaju to. S pogoršanim vremenskim uvjetima i rastom očaja među migrantima, moguće je očekivati više problema i nereda između migranata i lokalnog življa. To bi u konačnici trebao biti argument Krajišnicima da se predomisle. Međutim, pritisci i ucjene više neće proći, odlučni su u kantonalnoj Operativnoj grupi, koja radi na realizaciji konkretnih zaključaka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije obezbjeđuju dovoljan broj policijskih patrola kako bi spriječili nekontrolisani priliv migranata u naseljena mjesta USK-a, posebno iz pravca naselja Lipa prema Bihaću, kao i ispred tvornice Bira, gdje traju protestna okupljanja građana s ciljem zaštite objekta od povratka ilegalnih migranata u bivšu tvornicu. Cilj je da policija provodi preporuke Operativne grupe i odluke Skupštine Kantona, a ne građani koji već mjesecima protestuju ispred Bire.
Zatraženo je od IOM-a, UNHCR-a, UNICEF-a i ostalih međunarodnih organizacija koje pružaju pomoć da o svakoj aktivnosti koju realiziraju u USK-u prethodno obavijeste Operativnu grupu.

Nažalost, komunikacija sa međunarodnim organizacijama, otkako se IOM povukao sa Lipe, gotovo da i ne postoji. U petak smo slali dopis IOM-u sa pitanjima koliko je migranata sa Lipe zbrinuto u Blažuju i Salakovcu, ali odgovor nismo dobili.
Vlasti USK-a od IOM-a traže da, u koordinaciji sa predstavnicima Grada Bihaća, hitno počne izmještanje materijalno-tehničkih sredstava, kontejnera i opreme iz tvornice Bira u Bihaću na lokaciju koju će međusobno dogovoriti.

Podsjećamo, zastupnica USK-a Fatka Kulenović istaknula je da u Biri postoji više od 200 kontejnera koji su davno mogli biti preseljeni na Lipu umjesto što su svi kukali kako će se šatorski objekti na Lipi urušiti pod snijegom. Još se očekuje da počne izmještanje kontejnera iz Bire na Lipu, gdje migranti kisnu i čekaju snijeg, ali za sada nema indicija da će IOM postupiti po zahtjevima i željama Krajišnika.

Država kao maćeha
- Oni bi rado dolazili na posao u Biru, da lako mogu u grad na kaficu, a Lipa im je daleko. Ne mare što bi nakon Bire cijeli Bihać opet bio pretvoren u ogroman migrantski centar, istakla je Fatka Kulenović (SDP), smatrajući da ako migranti, uposlenici IOM-a i uposlenici Službe za strance moraju boraviti u migrantskom getu, građani to ne moraju.

SDPBiH i u petak se oglasio porukom da je nedopustiva indolentnost entitetskih i državnih vlasti, te potpuno odsustvo osjećaja odgovornosti za sudbine ne samo migranata nego i stanovništva USK-a.

- Četiri stranke koalicije koje su imenovale Vijeće ministara BiH odgovorne su za nerad. Pozivamo Ministarstvo odbrane BiH da u USK hitno pošalje Oružane snage kako bi doprinijele stabilizaciji sigurnosne situacije, poručili su iz SDP-a, navodeći da mora prestati maćehinski odnos državne vlasti prema ovom kantonu i migrantima.