Aida Baručija: Kontrola regionalnog vojnog balansa je dejtonska garancija

Bosna i Hercegovina ima pravo da brine o svojoj sigurnosti a informacije iz medija moraju biti utvrđene i tu nema dvojbe.

Cjelokupna domaća i regionalna javnost svjedoči da Srbija i Hrvatska konstantno obnavljaju svoje naoružanje i opremu, nerijetko posljednjim rješenjima tehnike i tehnologije za vojne operacije. Regionalni vojni balans je daytonska garancija i to je osnov od kojeg se mora krenuti kada su u pitanju sve zvanične i nezvanične informacije upućene javnosti a odnose se na nabavku oružja i opreme u zemaljama regiona koje su garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ministarstvo odbrane BiH ima obavezu da Parlament BiH izvijesti o ovim činjenicama jer članovi 4. i 5. vojnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma podrazumijevaju potrebne kontrole regionalne ravnoteže u naoružavanju Srbije i Hrvatske.

Bosna i Hercegovina ima pravo da brine o svojoj sigurnosti a informacije iz medija moraju biti utvrđene i tu nema dvojbe. Iz nekih razloga za pojedine lidere u BiH ovo predstavlja tabu temu jer više razmišljaju o poziciji susjedne zemlje nego o svojoj zemlji i građanima koji ih skupo plaćaju.

U članu 1. Općih dijelova vojnih obaveza pomenutog sporazuma stoji kako se potpisnici slažu da je kontrola naoružanja od suštinskog značaja za stvaranje stabilnog mira u regionu. Budući da su neke potpisnice Dejtonskog sporazuma u proteklom periodu vršile nabavku naoružanja i vojne opreme, postoji osnov za zvanično utvrđivanje činjenica odnosno o utvrđivanju da li se poštuje vojni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ovo je pitanje na koje Bosna i Hercegovina mora konstantno ukazivati.
Dejtonski mirovni sporazum jasno je definisao prava i obaveze zemalja potpisnica pa tako i principe balansa naoružanja i opreme. Nije suvišno podsjetiti i na Aneks 1-B Sporazuma o regionalnoj stabilizaciji, posebno na član četiri i pet tj na “Mjere o subregionalnom naoružanju” kao i na “Sporazum o regionalnoj kontroli naoružanja” gdje je navedena potreba za uravnoteženu i stabilnu razinu odbrambenih snaga. Dakle imamo dovoljno pravnog osnova da brinemo o sebi, ne čekajući na druge.

Sa druge strane, ako neka zemlja na putu u NATO Savez kao potencijalna članica nije u stanju brinuti sama o svojoj sigurnosti i svom položaju, onda nije moguće očekivati da će faktori odlučivanja imati razumijevanje prema toj zemlji i njenom skorom priključenju u ovaj važan vojni savez. Iz navedenog proizilaze jasno definisane dileme koje nisu usmjerene ka pozivu na militariziranje ili ponovne sukobe nego na definisanje okvira kojim građani Bosne i Hercegovine mogu izvjesno dočekati trenutak i kazati da je njihova zemlja članica NATO Saveza,“ izjavila je Aida Baručija, zastupnica Nezavisnog bloka u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine nakon zvanično upućenog zastupničkog pitanja Ministartsvu odbrane BiH o balansu vojnih snaga u regionu.

Press služba Nezavinski blok
 

Image