Konzervativna partija Sebastiana Kurza pobijedila na izborima u Austriji

Austrijski konzervativni lider Sebastian Kurz pobijedio je na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, ali Kurz će morati oformiti koalicionu vladu.

Vanredni izbori organizirani su nakon što je u maju pala Kurzova koalicija s krajnjom desnicom Strankom slobode (FPO) zbog video skandala zbog kojeg je vicekancelar Heinz-Christian Strache iz ove stranke odstupio s vlasti

Vanredni izbori organizirani su nakon što je u maju pala Kurzova koalicija s krajnjom desnicom Strankom slobode (FPO) zbog video skandala zbog kojeg je vicekancelar Heinz-Christian Strache iz ove stranke odstupio s vlasti.

Kurz (33) je prošao bez posljedica, čak je stekao birače iz FPO-a, javio je Reuters.

Kako su mjesecima predviđale ankete, Kurzova Narodna stranka (OVP) osvojila je 37 posto glasova, prema projekciji ankete SORA za nacionalnu televiziju ORF objavljenom ubrzo nakon završetka glasanja.

Socijaldemokrati su na drugom mjestu s 21,8 posto, što je njihov najgori rezultat nakon Drugog svjetskog rata, ali još uvijek daleko ispred FPO-a s 16 posto i Zelenih koji su ponovo oživjeli s 14,1 posto, pokazala je projekcija. Pogreška je bila 1,4 postotna boda.

Kurz je najavio da će razgovarati sa svim strankama ako pobijedi na izborima. Njegova dva najvjerojatnija izbora su ili ponovno savezništvo s FPO-om ili Zeleni i liberalni Neos. Koalicija sa socijaldemokratima je moguća, ali malo vjerojatna, pod njihovim trenutnim vodstvom.

Iako je FPO čak izdavao videozapise s kampanjama apelirajući na Kurz da oživi svoju koaliciju, ostalo je nejasno jesu li ostali raspoloženi nakon što im se podrška srušila za oko 10 bodova u usporedbi s prošlim izborima 2017. godine.