Korić: Šta je Konjic Sarajevu?

Kk

“Konjic je za Sarajevo prvi dodir sa mediteranskom klimom,” započinje svoju zanimljivu priču Esad Korić, direktor prodaje u turističkoj agenciji Grand River iz Konjica.

Povod za razgovor je bio turizam u Hercegovini i sezona 2020. godine koja je u vrijeme korone ipak uspjela ostvariti odredjene rezultate. Nije to, kako kaže Korić, na nivou predhodnih godina, kada su u pitanju strani turisti, ali su mnogi Bosanci, posebno iz Sarajeva, dolazili da upoznaju Neretvu.

“Mi smo praktično predgradje glavnog grada Bosne i Hercegovine i da je razvijena putna i željeznička infrastruktura kao u zapadnoj Evropi, iz Sarajeva bi se stizalo do Konjica za 30 minuta,” kaže Korić. “Nadamo se da će tako i biti dok se završi autoput koji sa nestrpljenjem iščekujemo. Velike metropole u svijetu imaju prečnike po 100-150 kilometara, a mi smo od Sarajeva trenutno udaljeni 50 km. Konjic i Sarajevo trebaju biti jedinstvena životna zona sa modernom komunikacijskom infrastrukturom.”

Kako kaže Korić tokom jeseni i zime kada Bosnu poklope magle, Konjic je okupan suncem i odlična je destinacija za dnevne izlete ili kratke odmore od nekoliko dana.

“Čim iz Bosne predjete Ivan planinu, dočeka vas sunce,” ističe Korić. “Sve turističke agencije u našem gradu, a i Grand River, nude različite sadržaje koji poprave raspoloženje i podižu energiju posjetiocima. Ljeti je rafting najatraktivniji, i svi koji su to doživjeli imaju samo riječi hvale. Ali pored toga mi imamo smještajne kapacitete u samom gradu, a i na našem ranču u Glavatičevu gdje možemo primiti i 30 gostiju u jednom momentu. Neke firme su već napravile rezervacije za septembar kada ćemo ih ugostiti na nekoliko dana uz aktivno druženje i sportske aktivnosti. Naravno, odlična i zdrava hrana je sastavni dio cijelog ugodjaja. Uz to su u mogućnosti organizovati bickilizam, šetnje itd.”

Konjic, kako naglašava, svake godine širi svoje turističke kapacitete, ali ostaje još dosta toga da se uradi. “Kao što sam rekao važna karika je ubrzati putnu i željezničku povezanost sa sjeverom zemlje,” iznosi svoju viziju direktor prodaje Grand Rivera. “S druge strane, mi ćemo opštini ponuditi nove projekte i našu viziju turističkog razvoja Konjica koji je iskorišten tek jednim malim djelom. Uz Jablaničko jezero, odredjene istorijske tačke i gornji tok rijeke Neretve, mi govorimo o jednom sveobuhvatnom turističkom kompleksu koji može primiti stotine hiljada turista godišnje. Još ni blizu nisu iskorištene okolne planine i sve što se uz to može ponuditi. S našim timom smo napravili relevantna istraživanja i vjerujem da ćemo imati sluha od naših vlasti da podrže takve ideje.”

Korićeva vizija Konjica obećava svijetliju budućnost za ovaj hercegovački grad, i kako kaže, agencije, restorani, hoteli i svi privrednici u Konjicu bi se takmičili u saradnji i ne bi mogli osvojiti posao.

“Samo trebamo izaći iz naših malih okvira i razmišljati na veliko,” uvjeren je Korić. “Konjic sve ima, to garantujem. Jezero, rijeku, planine, i zaledjinu od milion stanovnika u Sarajevsko – zeničkoj regiji. Aerodrom je Konjicu bliži nego gradjanima Londona. Nama treba do Butmira 45 minuta, a u Franfurtu, Istanbulu ili Londonu putujete po dva sata do aerodroma. Dovedimo i turiste iz svijeta, imamo im šta ponuditi, a u budućnosti ćemo imati i još više.”