Korisnici invalidskih penzija više neće moći primati penziju i raditi

r
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici je utvrdila Prijedlog zakon o izmjeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) koji se tiče invalidskih penzija, a kojim se provodi presuda Ustavnog suda FBiH od 9.5.2023. godine, te ga u hitnom postupku uputila u parlamentarnu proceduru.

Prema važećim zakonskim odredbama korisnici invalidske penzije u Federaciji BiH mogu istovremeno primati penziju i raditi. Usvajanjem vladinih izmjena Zakona o PIO-u ta će se situacija promijeniti.

– Ukoliko Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju bude usvojen, korisnici invalidske penzije neće imati mogućnost istovremeno primati penziju i biti prijavljeni na obavezno osiguranje – kazao je za Faktor Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Pojašnjava da u skladu sa članom 10. Zakona o PIO-u osiguranici u obaveznom osiguranju su osobe zaposlene na osnovu ugovora o radu ili drugog akta poslodavca, koje obavljaju samostalnu djelatnost, koje obavlja vjersku službu, koje obavlja poljoprivrednu djelatnost.

– Napominjemo da prema važećim zakonskim odredbama korisnici invalidske penzije mogu istovremeno primati penziju i biti u obaveznom osiguranju – kazuje Kvesić.

Kod utvrđivanja Prijedloga zakana za izmjenu i dopunu Zakona i PIO-u iz Vlade FBiH su pojasnili “da su potpuni gubitak radne sposobnosti i s tim u vezi, ostvarivanje prava na invalidsku penziju, te istovremeno sticanje statusa osiguranika u obaveznom osiguranju, dijametralno suprotne situacije, te da jedna isključuje drugu”.

 

Dodaje se kako predloženom dopunom zakonodavac štiti temelje na kojima je postavljen sistem penzijskog i invalidskog osiguranja u Federaciji BiH, a u konačnici i budžet Federacije BiH.