Korisnici Narodne kuhinje Stari Grad će i ovog Bajrama dobiti meso

asd
Naši stariji građani koji su bolesni, nepokretni ili žive sami meso će dobiti na kućnu adresu, kaže Zilha Šeta.

Za razliku od prethodnih godina, ovaj Kurban-bajram vjernici će dočekati i ispratiti u skladu s mjerama zaštite zbog epidemije koronavirusa. Porodična okupljanja i druženja s rodbinom i prijateljima koja su tradicionalna biće svedena na minimum. I podjela kurbanskog mesa organizovana je u skladu s preporukama za sprečavanje širenja koronavirusa. Zilha Šeta, upraviteljica Narodne kuhinje Stari Grad, kaže da će i, pored svih teškoća, korisnici dobiti kurbansko meso.

Pečat
- Korisnici koji dolaze iz općine Stari Grad će dobiti kurbansko meso prvog dana Kurban-bajrama u petak, 31. jula, od 11 do 16 sati ispred Narodne kuhinje Stari Grad u Ulici Halači 6. Istog dana, 31. jula, za korisnike koji uzimaju tople obroke na punktu kuhinje u Tarčinu podjela kurbanskog mesa će biti organizovana od 10 sati. Naši korisnici iz općine Centar i Novo Sarajevo će dobiti sljedovanje kurbanskog mesa drugog dana Kurban-bajrama, 1. augusta, od 11 do 16 sati, također ispred Narodne kuhinje. Naši stariji građani koji su bolesni, nepokretni ili žive sami meso će dobiti na kućnu adresu. Ove godine, s obzirom na situaciju, kurbansko meso nismo primali u našim prostorijama, već su svi koji su željeli meso predavali u mesnici Gora u Semizovcu, koje je u skladu sa naredbama Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Inspektorata veterinarske inspekcije ostavljano u rashladnim komorama, navela je Šeta.

SOS Dječija sela BiH kurbansko meso primat će samo u petak, prvog dana Kurban-bajrama, u SOS Dječijem selu Gračanica i Sarajevo. Neophodno je da meso bude prethodno pregledano od ovlaštenih veterinarskih organizacija, uz posjedovanje potvrda, odnosno pečata o zdravstvenoj ispravnosti.
- Želimo zahvaliti od srca svim prijateljima SOS Dječijih sela BiH što i ove godine, kao i godinama iza nas, misle na djecu bez roditeljskog staranja i koji s nama žele podijeliti radost Bajrama. Kao i uvijek, zdravlje djece nam je na prvom mjestu, stoga smo ove godine, u skladu s preporukama, preduzeli sve higijenske mjere i ograničili donacije kurbanskog mesa na jedan dan. Kapaciteti skladištenja mesa su ograničeni, stoga pozivamo sve koji žele donirati, da nam se prije dolaska u selo jave telefonom i dogovore vrijeme dolaska. Osim veterinarskog pečata o ispravnosti mesa, potrebno je poštivati i sve higijenske mjere zaštite te molimo sve koji žele donirati da imaju zaštitnu opremu, masku i rukavice prilikom dolaska, naveli su iz SOS Dječija sela.
SOS Dječija sela BiH brinu o 207 djece i mladih bez roditeljskog staranja, a direktnu pomoć kroz Program jačanja porodica pružaju i za 716 djece i 272 porodice.

Priprema obroka
Crveni križ KS-a i ove godine organizuje prijem kurbanskog mesa za Centralnu kuhinju i to prvog i drugog dana Bajrama u Ulici braće Begić 11 od 10 do 18 sati.
- U našoj Centralnoj kuhinji primat ćemo samo kurbansko meso koje ima dokument o izvršenom veterinarskom pregledu. Prikupljeno kurbansko meso koristit će se za pripremu obroka za korisnike naše kuhinje, istakli su iz CKKS-a.
I u JU Zavod Pazarić građani mogu donirati kurbansko meso poštujući sve higijensko-epidemiološke mjere. Meso će se primati od 9 do 17 sati do popunjavanja kapaciteta.

Image
htr