Korona protesti u Austriji: Policija planira pooštriti kazne

Austrija
Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer najavio je da će policija na sljedećim protestima oštrije djelovati protiv svih prijestupnika koji se ne budu pridržavali mjera u borbi protiv koronavirusa.

 

Odluka o oštrijem djelovanju protiv prijestupnika dio je novog koncepta djelovanja na prosvjedima u Austriji u vrijeme dok je na snazi Zakon o covidu-19.

Odluka proizilazi iz činjenice da su se rijetki prosvjednici pridržavali obavezne socijalne distance i obveze nošenja zaštitnih maski na prošlim velikim prosvjedima. Nehammer nije bio zadovoljan viđenim, pa je u proteklom razdoblju evaluirao/procijenio rad policije. Novi operativni koncept razvijen na temelju ove procjene predviđa da bi policija trebala poduzimati rigoroznije akcije protiv prekršitelja ali “u okviru zakonskih mogućnosti”.

U praksi bi to trebalo značiti da će policija imati pravo izdati i veće novčane kazne za sve one koji se ne budu pridržavali mjera, jer nenošenje zaštitne maske smatra se zdravstvenim rizikom i promiče širenje pandemije.

“Moj je cilj poduzimati dosljedne mjere kad se dogodi kršenje zakona. Nemam simpatija prema demonstrantima koji odbijaju maske i tako ugrožavaju sebe i druge, ali i zdravlje naših hitnih službi”, objasnio je Nehammer te dodao da na to gleda kao na neodgovorno ponašanje koje ne može tolerirati. Istodobno, zadaća policije je štititi osnovna građanska prava, naglasio je ministar unutarnjih poslova.

Ministarstvo unutarnjih poslova također želi poduzeti i snažnije akcije protiv ekstremističkih skupina koje koriste korona prosvjede za promicanje svojih ideja. Ured za zaštitu ustava i Državni ured kriminalističke policije stoga bi trebali biti aktivniji i po tom pitanju.

Ovaj vikend u Austriji je najavljen veliki broj manjih prosvjeda. Veliki prosvjedi najavljeni su u Beču za idući vikend.