Korona zavila u crno i stočare

.
Ostalo je dosta stoke, pa smo deset kurbana poklonili Narodnoj kuhinji Stari Grad, kaže Omeragić

U 2020. Općina Stari Grad je stanovnicima koji su se odlučili baviti plasteničkom proizvodnjom donirala 29 plastenika i više od 3.000 sadnica.
Podijeljeno je i oko 1.200 kilograma sjemenskog krompira i luka, dok su pčelari iz ove općine dobili donacije u vidu novih košnica, pčela i voska. Onima koji se bave stočarstvom do sada je dodijeljeno više od 10.000 KM za nabavku sijena za ovce i koze, stočne hrane, te hrane za perad.

Meso i vuna

Na ovaj način građanima je omogućeno da lakše prebrode krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa koja se svakako odrazila i na njihovo poslovanje i urod, te prodaju proizvoda.
Elvir Omeragić iz Donjeg Bioskog bavi se stočarstvom od 2008. i ima farmu od 240 ovaca. Njegova šestoročlana porodica preživljava zahvaljujući ovoj farmi pored koje se bave i zemljoradnjom te uzgajaju gotovo sve vrste povrća. Rada na zemlji i sa stokom se ne boje, ali korona je dovela do toga da je prodaja gotovo potpuno stala.

- Ovce uzgajamo radi mesa i vune koja, nažalost, nije na cijeni. Vrijeme pandemije je donijelo vrlo lošu prodaju. Ostalo je dosta stoke, pa smo nedavno uradili jednu humanu akciju i poklonili deset kurbana Narodnoj kuhinji Stari Grad, kaže Omeragić.

Na Faletićima, na deset duluma, Armin Delić uzgaja maline. Ovim poslom se počeo baviti prije četiri godine, a ova godina je i za njega bila veoma teška.
- Prethodnih godina je otkupna cijena malina bila veoma loša. Tek smo ove godine dobili pravu cijenu, a to je 4 KM po kilogramu, ali za ono što smo prodali u hladnjaču ni danas nismo dobili novac. To nam je problem jer smo mi berače maline morali odmah platiti, ističe Delić.

 

Maline i zarada

Inače, ove godine je ubrao oko 2,5 tona malina i nadao se dobroj zaradi, a kako kaže, u posao je uključena cijela porodica.
Nedaleko od njegove plantaže, također na Faletićima, živi i Šaćira Fočo, koja se bavi uzgojem stoke, proizvodnjom i prodajom mlijeka i mliječnih proizvoda te zemljoradnjom.
- Imam pet muznih krava, oko 100 ovaca i jagnjadi. Pravim kiselo i slatko mlijeko, sir i pavlaku. Radim mnogo, šta ću, moram. Godina je jako loša, po svemu, nikakva. Uspjeli smo skupiti sijena da može biti preko zime, izjavila je Fočo.