Koronavirus nastavlja da vlada u BiH: U posljednja 24 sata svako treći testirani uzorak je pozitivan

.
Danas je zabilježeno duplo više novih slučajeva zaraze nego dan ranije, tačnije 733 nakon testiranja 3185 laboratorijskih uzoraka

Koronavirs nastavlja sa vladavinom u BiH, iako je nakon nekoliko dana sa niskim brojem zaraženih djelovalo kao da je četvrti val počeo da popušta.

 

U BiH su u posljednja 24 sata registrovana 733 nova slučaja zaraze koronavirusa, a u istom periodu je testirano 3.185 laboratorijskih uzoraka. 

 

Dan ranije je bilo zabilježeno duplo manje slučajeva, tačnije 335 zaraženih od 1.159 testiranih uzoraka. U svakom slučaju, trenutne brojke pokazuju kako je početkom ove sedmice svako treći testirani građanin i zaražen koronavirusom.

U posljednja 24 sata prijavljeno je 39 smrtnih slučajeva, što je također tri put više u odnosu na prethodni dan kada je bilo prijavljeno 13 smrtnih slučajeva.

 

FEDERACIJA BIH

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 2 297 uzoraka, od čega je 412 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH.

 

Do sada su testirana ukupno 868 844 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 153 448 osoba.

 

U protekla 24h u Federaciji BiH preminulo je 15 osoba i to iz Unsko-sanskog, Zapadnohercegovačkog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, dok je 8 smrtnih ishoda prijavljeno retroaktivno.

 

Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 6072.

 

REPUBLIKA SRPSKA

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnja 24 satа, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči i u bоlnici Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv. аpоstоl Lukа u Dоbојu izvršеnо је tеstirаnjе 686 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а kоrоnаvirus (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 260 оsоbа.

BRČKO DISTRIKT

U posljednja 24 sata u Brčko distriktu registrovan je 61 novi slučaj zaraze, a testirana su 202 laboratorijska uzorka. 

 

U istom periodu nije bilo smrtnih slučajeva