Koronavirus stvara sve veće probleme i u mobilnoj industriji

tel
Koronavirus polako počinje stvarati sve veće probleme u mobilnoj industriji. Stigle su informacije kako bi isporuka pojedinih iPhonea mogla kasniti zbog uvođenja karantena u mnogim kineskim gradovima, pa i onim u kojima se nalaze potrebne fabrike za proizvodnju mobitela, da bi sada krenule i prve informacije o otkazivanju nastupa pojedinih kompanija na predstojećem MWC 2020 sajmu u Barceloni.

Naime, LG je objavio kako zbog rizika koji predstavlja koronavirus ove godine ipak neće biti prisutni na MWC 2020 sajmu u Barceloni. Novi LG G9 ThinQ i drugi uređaji bit će predstavljeni naknadno na manjim, odvojenim, eventima. O datumima njihovog održavanja još će se morati službeno oglasiti iz LG-a.

Sličnog je stava bio i ZTE koji se na kraju ipak predomislio pa je otkazivanje nastupa promijenio u nastup uz pojačanu brigu o zdravlju. Press konferencija koja je trebala biti održana 27. februara i na kojoj je trebao biti predstavljen novi Axon 10s Pro je otkazana. No ostatak događaja na sajmu nisu – bit će ZTE-ovog štanda i uređaja na njemu koje će posjetioci moći razgledati.

No, ZTE je za svoj tim ljudi uveo stroga pravila. Za sve koji budu dolazili na MWC 2020 sajam iz Kine, pobrinut će se da bude 100% siguran, da u zadnje dvije sedmice nisu imali nikakve simptome koji bi upućivali na koronavirus. Zatim, svi će morati proći kroz dvosedmičnu dobrovoljnu izolaciju kako ne bi ugrozili zdravlje i sigurnost drugih djelatnika tvrtke.

Kad su u pitanju osobe koje će prisustvovati sastancima s drugim važnim ljudima iz branše, oni će biti izolirani na području EU najmanje dvije sedmice prije početka sajma. Štand će se svakodnevno dezinficirati, kao i izložena oprema, a ZTE će voditi i brigu o tome da djelatnici koji budu zaduženi za prezentaciju uređaja svi odreda budu iz drugih zemalja.

Organizator MWC sajma, GSMA, navodi kako će i oni dati svoj obol u zaštiti posjetioca sajma – povećat higijenske uvjete na način da će povećati broj sanitarnih čvorova, sredstava za pranje, odnosno dezinfekciju ruku. Kao jedna od preventivnih mjera navodi se i molba da se posjetioci tih dana suzdrže od rukovanja.