KORUPCIJA U PORODILIŠTIMA: Kad krivično djelo postane normalno stanje

.
Prema nedavno sprovedenom istraživanju, u bosanskohercegovačkim porodilištima se za samo jednu godinu izdvoji više od dva miliona konvertibilnih maraka za mito i korupciju. Do ovog poražavajućeg broja došlo je Udruženje “Baby Steps”, na čelu s Amilom Tatarević, te objavilo publikaciju Borba protiv korupcije u porodilištima, čiji je cilj podići svijest o ovom problemu i ukazati na prava porodilja i budućih majki

Nepoznavanje prava trudnica i porodilja tokom njihovog boravka u zdravstvenim ustanovama, posebno porodilištima, ali i nehumani uslovi koji u njima vladaju, uglavnom rezultiraju korupcijom i mitom. Nedavno objavljeno istraživanje Udruženja “Baby Steps”, koje je podrazumijevalo i anketiranje 2.713 porodilja iz cijele BiH, otkrilo nam je poražavajuću statistiku: tokom samo jedne godine, u našoj zemlji se za mito u porodilištima izdvoji 2.124.772 KM. Ovaj broj ne odnosi se samo na direktno davanje novca ljekaru za njegove usluge i što bolji tretman prema budućoj majci; u ovu milionsku cifru ubraja se i novac koji veoma rado i sami dajemo jer želimo “počastiti“ doktora ili medicinsku sestru zbog dolaska prinove u porodicu.
O tome kako zapravo prepoznati mito i korpuciju, kako ih iskorijeniti i kakav stav buduće majke trebaju zauzeti prilikom dolaska na porod i koja su im prava, razgovarali smo sa Amilom Tatarević, predsjednicom Udruženja “Baby Steps” iz Sarajeva.

Je li vas iznenadila brojka od preko dva miliona maraka koja se daje na mito i korupciju u bh. porodilištima?
– Brojka od dva miliona zvuči strašno, ali bojimo se da je situacija mnogo gora. Ono što smo u okviru rezultata dobili kao prosječan iznos pojedinačne “koverte” je nešto više od 140 KM. Pojedinačna svjedočanstva često govore o mnogo većim ciframa: od nekoliko stotina pa i do više od hiljadu konvertibilnih maraka. Također, mnoga svjedočenja govore o višestrukim kovertama, bilo više puta istom doktoru ili i doktoru i medicinskom osoblju. Praktično u svakom razgovoru na ovu temu, čujemo od prijatelja, poznanika i sagovornika njihova lična ili eventualno iskustva njima bliskih osoba o korupciji u porodilištima.
Koliko dugo je trajalo istraživanje i koliko je obuhvaćeno ispitanica i porodilišta?
– Istraživanje je obuhvatilo cijelu BiH te sva porodilišta u BiH. Anketa je provedena u periodu od 25. septembra 2020. do 6. februara 2021., a prikupljeno je 2.713 odgovora. Već u prvoj sedmici, bez ikakvog sponzorisanja, anketu je popunilo blizu 1.000 porodilja. Upravo ova brojka govori o veličini problema te spremnosti porodilja da traže i doprinesu promjenama. Sve se više iznose iskustva i priča o strahotama u porođajnim salama. Većina je i dalje anonimna, zbog straha, što je i logično, jer ih sistem ni na koji način ne štiti, ali to nimalo ne umanjuje vrijednost svakog pojedinačnog iskustva. Upravo radi toga u okviru projekta provodimo i aktivnosti “Podijeli svoje iskustvo”, kao i snimanje videopriča – sve uz mogućnost zaštite identiteta.

Amila Tatarević: “U sistemu koji ne poštuje njihova prava, porodilje su prepuštene same sebi u izazovnom periodu, te iz straha i brige prihvataju sve nametnute okolnosti”

Porodilje su odgovarale na različita pitanja, kakvi odgovori su vas posebno iznenadili?
– Anketa je osim korupcije obuhvatila i značajan broj pitanja vezanih za uslove u porodilištima, jer su upravo loši uslovi glavni uzrok korupcije u porodilištima. Naime, porodilje zbog loših uslova u porodilištima, trauma koje su doživjele ranije ili one ili njihove prijateljice, poznanice, pristaju na mito i korupciju iz straha za svoj i bebin život. U odgovorima najviše zabrinjava što se krše svjetske preporuke vezane za intervencije pri porodu, ali je i općeprisutan problem intervencija bez informisanog pristanka porodilje. Porodilji se trebaju iznijeti sve okolnosti, te predstaviti prednosti i mane svake intervencije ili izostanka intervencije, a odluku o njima treba donijeti porodilja, ne doktor. U našim porodilištima informisani pristanak praktično ne postoji.
Ono što nas je posebno zabrinulo jesu odgovori koje je dalo medicinsko osoblje: samo dvanaest osoba je bilo voljno dati svoje odgovore, a od njih tek jedna smatra da je praksa primanja poklona na radnom mjestu nezakonita i nemoralna. Svi ostali su stava da zavisi od poklona, da je dozvoljeno primati poklon manje vrijednosti ili da tu nema ništa loše, jer je to dio kulture naših pacijenata?! Dakle, korupcija se toliko ukorijenila u naša porodilišta i postala normalna do te mjere da medicinsko osoblje uopće u tome ne vidi ništa problematično. Krivično djelo praktično je postalo normalno stanje!


Ako to “čašćenje” doktora ili medicinskog radnika pripisujemo sreći i radosnim trenucima zbog dolaska prinove, to je i dalje mito i korupcija?
– Da. U tim trenucima sreće, posebno očevi osjećaju potrebu da je podijele. Međutim, nikada se sreća nije dijelila kovertama. Ukoliko slavimo neki radostan trenutak s porodicom i prijateljima, pozovemo ih i počastimo tortom ili kolačima kako bismo zajednički proslavili radost, ne dajemo im ni koverte ni skupocjene poklone. Zbog nekažnjavanja takvog ponašanja, te činjenice da ga većina doktora objeručke prihvata, došli smo do toga da mnogi građani, ali i doktori, “kićenje” ili “čašćenje” ne smatraju mitom i korupcijom. Upravo ovo je jedan od uzroka problema.