Košarac: Aktivacija MAP-a je uslov u glavama Izetbegovića i Zvizdića

Reagirajući na posljednje izjave predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića, predsjedavajući Kluba zastupnika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac je rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da Zvizdić očigledno želi da provocira svojim apelima na formiranje VIjeće ministara, te da to radi na veoma ciničan način.

– SNSD je sve vrijeme bio spreman da u potpunosti implementira rezultate izbora. Politika ucjenjivanja dolazi iz SDA i toj politici i toj partiji pripada i Zvizdić. Aktivacija MAP-a apsolutno nigdje nije uslov za konstituisranje Vijeća ministara, ali očigledno u glavama lidera SDA Bakira Izetbegovića i Zvizdića to stoji kao uslov – kazao je Košarac.

On podsjeća da je Narodna skupština RS mnogo ranije donijela odluku o vojnoj neutralnosti kao ključni politički cilj.

– Mi smatramo da je najbolje da BiH bude vojno neutralna od svih vojnih saveza i od tog stava definitivno nećemo odustati – poručuje Košarac.

Prema njegovim riječima, ako iko uslovljava konstituiranje zajedničkih organa BiH, onda su to definitivno SDA i Zvizdić, čija je namjera proizvodnja podobnih Srba u Sarajevu.

On je upozorio da Zvizdić i njegovi saradnici, uz podršku nekih stranih ambasada, pokušavaju da posredstvom nekonstituisranje Vijeća ministara dobiju na vremenu i, kako je kazao, naprave neku drugu strukturu koja bi činila vlast na zajedničkom nivou, i da tako nađu one koji će im dati zeleno svjetlo.

– Mi insistiramo na tome da je veoma važno to što kažu RS i Banja Luka, i naši građani, a ne nikako građani Sarajeva ili neki drugi dijelovi Federacije BiH – poručuje Košarac.

On napominje da SNSD nikada nije birao izbornog pobjednika izbora kod Bošnjaka, i isto tako ne može da prihvati da mu neko drugi drži lekcije o izbornim pobjednicima ili gubitnicima, prenosi Avaz.

Košarac kaže da SNSD, za razliku od SDA, uvažava hrvatski legitimitet.

On je upozorio da je nedopustivo da pojedini stranački funkcioneri sjede u foteljama i zakonodavne i izvršne vlasti, kao i da se na taj način ignoriše volja birača.

– Institucije BiH, posebno pravosuđe i sigurnost, danas u potpunosti kontroliše SDA, a u tome su im pomogli SDS i PDP iz RS – zaključio je Košarac.