Kosovo izručilo BiH migranta koji se sumnjiči za ubistvo u Sarajevu

.
Kosovo je Bosni i Hercegovino izručilo migranta za kojeg se sumnja da je prošle godine ubio Jasmina Berovića kod Sarajeva, a sudska policija Kantona Sarajevo bi ga trebala preuzeti večeras

Kosovska ministrica pravde Albulena Haxhiu je kazala kako je danas sa Kosova u BiH izručena osoba za koju se sumnja da je počinila teško ubistvo na prostoru Kantona Sarajevo.

 

Kako je navela on je pobjegao iz BiH na Kosovo, a nakon raspisane potjernice, migrant je na Kosovu i uhapšen zahvaljujući saradnji Kosovske policije i policije BiH.

 

U pitanju je migrant iz Libije za kojeg se sumnja da je zajedno sa još dvojicom Marokanaca 17. novembra prošle godine u sarajevskom naselju Otes izbo Jasmina Berovića iz Sarajeva.

 

"Ovaj slučaj predstavlja uspjeh međunarodne pravne saradnje Kosova i Bosne i Hercegovine, uprkos političkim okolnostima. Također, ovaj slučaj je indikator da kroz osnažene mehanizme međunarodne pravne saradnje u krivičnim predmetima, pojedinci i kriminalne grupe ne mogu Kosovo vidjeti kao mjesto za bijeg iz pravdi, niti kao mjesto za provođenje svoje kriminalne aktivnosti", rekla je kosovska ministrica.