Kostin školski drug otkrio jezive detalje koji su se dogodili prije masakra

.
Učenik OŠ "Vladislav Ribnikar" čiji identitet je zaštićen je uvijek bio tu. Bio je tu kada su nazvali njegovog prijatelja Kostu "pametnjakovićem". Pratio ga je na fudbalske utakmice, a Kosta K. (13) mu je pričao koliko se dobro zabavljao na strelištu.

Bio je prisutan i na rođendanskoj zabavi 1. maja kada je Kosta rekao slavljeniku da će mu poklon donijeti u školu u srijedu, 3. maja, na dan koji je dječak izabrao da sprovede svoj smrtonosni plan.

 

Sa oružjem svog oca, ubio je osam svojih vršnjaka i čuvara OŠ "Vladislav Ribnikar". Nikola je taj dan bio prisutan u susjednom odjeljenju. Sve je vidio i čuo. Danas, 7.maja, on je položio cvijeće ispred škole, koja je za nekoliko minuta postala poprište najneočekivanijeg zločinačkog trenutka.

"Bio je kraj prvog časa, oko 8.35 sati. Čuli smo pucnje, ali smo prvo pomislili da su se prevrnuli stolovi, jer je bilo jače od petardi. Sve se brzo desilo, shvatili smo tek kada je jedan od naših profesora ušao u učionicu vičući: 'Pucaju, bježite, bježite' naš nastavnik nas je spasio. Dok sam izlazio, pogledao sam kroz prozor i vidio Kostu u dvorištu. Tada nisam shvatio da je on ubica, saznao sam to kasnije", rekao je Kostin školski drugar. Zajedno igrali video-igre i fudbal.

 

On se potom osvrnuo i na odnos sa Kostom K.

"Bili smo prijatelji već dugo. Viđali smo se i van škole. Provodili smo sate igrajući video igre, posebno Fortnite, ali igrali smo i fudbal u Tašmajdanskom parku", dodao je dječak, koji je naglasio da je Kosta bio miran, pristojan i malo introvertan dječak.

 

Kazao je da je Kosta osoba koja je svoje stvari držala samo za sebe, te da se držao po strani čak i kada su ostali vršnjaci igrali fudbal. Uz to, dodao je i da su ga mnogi nazivali 'štreberom' zato što je imao najviše ocjene u razredu.

Međutim, on tvrdi da masakr nije povezan sa lošom ocjenom u školi.

"On nikada ne dobija loše ocjene. Međutim, jednom smo bili u parku i drugi su ga okružili da bi vikali 'štreber', 'nesretnik'. Dali su mu i druge nadimke. Koliko ja znam, nikada ga nisu tukli", objasnio je dječak.

Kostin školski drugar spomenuo je i da je Kosta K. nedavno zatražio da promjeni razred kako bi izbjegao maltretiranje, međutim, prema njegovim riječima, incidenti su se nastavili i u novom razredu.

Nepoznati dječak kazao je i da je njegov otac vodio Kostu da puca na poligonu, te je dalje kazao da je Kosta pucao i na svog prijatelja kojem dva dana prije masakra nije donio rođendanski poklon.

"Kasnije mu je rekao: Dobićeš poklon u srijedu u školi" kaže on.

Međutim, kako dječak priča, uspio je da se spasi tako što je iskočio kroz prozor, prenosi Blic.

Podsjetimo, maloljetnik, 14-godišnji učenik Kosta K., izvršio je 3. maja krvavi napad na školu Vladislava Ribnikara u Beogradu, koju je i sam pohađao, a u nezapamćenom masakru poginulo je, prema posljednjim informacijama, čak devet osoba.

Ubijen je zaštitar škole, kao i osmero učenika, a još je više osoba, među kojima je i nastavnica historije, povrijeđeno.

 

Foto:Arhiv