Kovačević o odluci Šmita: Žele da RS u konačnici nestane

.
Negirao je postojanje institucije visokog predstavnika te naveo kako je Šmitov dolazak u BiH potpuni promašaj

 

Radovan Kovačević, portparol SNSD-a i savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, komentarisao je odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) koji je iskoristio bonske ovlasti i suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS. 

- Mi smo jasno rekli sve što smo imali o Šmitu. On nema podršku u Vijeću sigurnosti UN-a. Sve što nije u skladu sa procedurom i aneksom Dejtonskug sporazuma, ne znači apsolutni ništa - kaže Kovačević. 

Negirao je postojanje institucije visokog predstavnika te naveo kako je Šmitov dolazak u BiH potpuni promašaj.

- Ne može uvoditi sankcije liderima u RS koje su izabrali građani samo zato što brane Ustav, što štite RS - ističe Kovačević.

Oni imaju jedini interes, kaže Kovačević, da RS nestane i dodaje: 

- Šmit je dio jedne ideje u međunarodnoj zajednici koja radi u korist "bošnjačke strane."

Kaže da "RS neće prihvatiti da im se otima ono što njima pripada i da ovakve odluke mogu biti dodatni element razdora u BiH".

U međuvremenu se sa visokim predstavnikom za BiH Kristijanom Šmitom sastao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. U saopćenju je jasno naznačeno kako se Vučić sastao sa visokim predstavnikom, što znači da Srbija poštuje Šmita na toj funkciji i prihvata postojanje same institucije Visokog predstavnika. Na pitanje da to prokomentira, Kovačević je rekao: "Srbija ima pravo da se sastaje s kim želi".