Kraj nastave u BiH, poruka nadležnih: Unaprijediti online sistem

naatsva
Završena je školska godina u Kantonu Sarajevo. Nakon nepuna tri mjeseca, završena je i online nastava. Iako je nadležni ocjenjuju jako uspješnom, dodaju da je pred njima još mnogo posla, kako bi se sistem učenja na daljinu sistemski uobličio i unaprijedio.

Pusti i tihi školski hodnici i gotovo prazna zbornica. Neuobičajen prizor za posljednji školski dan. Zbog korona virusa, neuobičajen tempo rada i za nastavnike i učenike. Ipak, online nastava ima i određenih prednosti.

"U online nastavi učenik mora sigurno više da se potrudi sam. Ovako nastavnik je stalno tu da više objasni. Iako su i oni pitali, konstantno, po cijeli dan smo bili dostupni, postavljali su pitanja i u 8 sati naveče", rekao je Anis Puteš, nastavnik biologije u OŠ Aneks.

U nadležnom ministarstvu zadovoljni su postignutim rezultatima u online nastavi.

"Rezultati i indikatori koje imamo danas su zadovoljavajući. Jedini smo u BiH koji smo uspjeli organizovati online nastavu, održati kontinuitet online nastave, ocijeniti učenike, izvesti sve nastavne jedinice. Prisustvo nastavi je izuzetno visoko, puno bolje nego u redovnoj nastavi. S tim da opet ostaje jedna žal za redovnom nastavom jer je ona zaista nezamjenjiva", poručio je Anis Krivić, ministar obrazovanja Kantona Sarajevo.

Zadovoljni su i roditelji, koji su imali veliku ulogu u online nastavi. Ipak, ističu da se sistem nastave na daljinu mora urediti i poboljšati.

"Nakon ovoga treba sjesti i odvagati koje su to bile prednosti, a koje mane, jer i njih je bilo. U biti, treba nam jedna uniformisana platforma koja će obuhvatiti cijeli kanton, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje i edukacija kako nastavnika, tako i učenika da se adaptiraju na ovaj vid nastave", rekao je Vahidin Đaltur iz Vijeća roditelja KS.

Jedinstvenog tijela za obrazovanje na nivou države nema. Podijeljene nadležnosti, ali vrlo slični stavovi o online nastavi u oba entitetska ministarstva.

"Mi se sada nalazimo na jednoj raskrsnici kada je obrazovanje u pitanju i moramo udružiti sve relevantne snage u ovoj državi ili u Federaciji BiH, ako govorimo o ovom entitetu, da potpuno promijenimo paradigmu obrazovanja. Jer PISA istraživanje je pokazalo da naša djeca ne posjeduju funkcionalna znanja", navela je Nadija Bandić iz Ministarstva obrazovanja FBiH.

"Rad i izvođenje nastave na daljinu u prethodna tri mjeseca u Republici Srpskoj je pokazalo da smo mi na neki način morali ubrzati sve svoje aktivnosti koje smo planirali da ćemo uraditi negdje do 2024. ili 2025. godine", stav je Predraga Damjanovića, direktora Pedagoškog zavoda RS.

Dobra vijest za maturante je da će proslava matura, biti. Ipak, u sarajevskoj osnovnoj školi "Aneks" roditelji su se izjasnili da ne žele proslavu mature.

"Mislim da su roditelji ispravno postupili. Svi smo mi bili mladi, distancu i ove mjere ispoštovati na maturskoj večeri je jako teško, da ne kažem nemoguće. Rizik je veći", kazao je Omer Begović, direktor OŠ Aneks.

U onim školama koje će imati proslave matura sve mjere zaštite moraju biti ispoštovane. A kada slavlje prođe, slijede upisi u srednje škole, koji će takođe biti obavljeni putem inetrneta.