Krajina direktno upire prstom u Sarajevo i ministra Cikotića

Lipa
Narandžasti i žuti meteoalarm zbog ekstremno jakog vjetra i nevremena, proglašen je za veći dio zemlje. U Unsko-sanskom kantonu svi alarmi već odavno zvone, posebno na Lipi, gdje na vjetrometini boravi blizu 700 migranata.

 

Okovani su ledom, pod vedrim nebom, a o njima se jedino brine Crveni krst Grada Bihaća. Iz Krajine direktno upiru prstom u Sarajevo pozivajući na odgovornost državu. “Nećemo biti čekaonica za migrante”, poručuju.

Neumoljivo šiba krajiški sjeverac. Lokalno i do 90 km/h. Na vjetrometini je kamp Lipa, ali i ljudi u njemu. Gotovo da više nema bosih i golih, Crveni krst podijelio je čarape, rukavice, kape... No, s njima niko ne dijeli teret. Nakon pet dana života na jednom lunch paketu, danas je podijeljen i kuhani obrok.

"Mnogo je hladno, ne možemo spavati. Neki su otišli u Sarajevo, daju 25 eura po osobi za autobus", priča Omar, Pakistan.

"Daju nam samo jednom dnevno hranu, neki dobiju, neki ne", ističe Ahmed, Afganistan.

"Moja poruka međunarodnim organizacijama je da preduzmu akciju za pomoć migrantima. Mi smo ljudi, napustili smo dom, majku, braću, sestre. Želimo ići u Evropu. Oni ne preduzimaju nikakvu akciju", dodaje Ilijas, Afganistan.

Uvukla se hladnoća u kosti, ali i nervoza zbog neizvjesnosti među migrante.Sinoć oko ponoći fizički obračun dvojice, hladnim oružjem povrijeđen je jedan, prošao je sa lakšim povedama, pričaju nam. Svađaju se i zbog ćebadi...

"Svi se svađaju, ja spavam ovdje, ti ne možeš tu, ovo je moje ćebe, tuča", objašnjava Muhamed, Sirija.

Jer jedini preostali šator neuslovan je i nedovoljan za sve. Alternativa su improvizovane barake.

Čekajući u redu za obrok, čekaju i na rješenje svoje sudbine. Promrzli, očajni, njih blizu 700 na putu ka boljem životu.

Krajiške vlasti na svim nivoima ljute su na međunarodne organizacije, uključujući i IOM. Za nerad optužuju i Savjet ministara, posebno resornog ministra Selma Cikotića.

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona poručio im je ranije:

"Danas se pozivate na humanost. Daleko ste svi od humanosti, ali jako blizu vašem zajedničkom kolaču zvanom Bira. I Ministarstvo sigurnosti BiH i IOM počnite već jednom poštovati naše domove, naše porodice, našu imovinu, naše dostojanstvo a i dostojanstvo migranata na njihovom putu u EU”.

Na pitanje N1 da li i danas potpisuje te riječi, odgovara:

"Naravno, da Vam kažem, svi su imali priliku da rade svoj posao. Svi samo pričaju o Biri, a Brisel prošle godine u julu rekao, nema više privatnih prihvatnih centara, moraju se pogasiti. Zašto je Bira nečiji interes, to ćete morati pitati one koji insistiraju na Biri. Mi smo sve o Biri rekli 30.9. Neka oni objasne zašto cijelo vrijeme Bira, kada je Brisel naredio da se Bira i slične Bire moraju zatvoriti. Neka odgovore oni koji insistiraju konsatno na Biri. Ja se izvinjavam i Vama medijima, ali Vi samo pitate premijera, nas, a one koji su nadležni, dakle šta s tim ljudima".

N1: Upirete li to prstom u gdina Cikotića?

Ružnić: Naravno, on je prvi pozvan, gdin Cikotić mora odgovoriti šta s tim ljudima. Mene niko nije pozvao ni na jedan sastanak. Osim što je gdin Cikotić izjavio, ponovo uvrijedio nas Krajišnike, da ja njega ne želim da primim ni na jedan radni sastanak. Nekoliko puta je uvrijedio nas građane Unsko – sanskog kantona.

U Bihaću otvoreno pitaju IOM zašto ne izmjeste 256 kontejnera iz Bire na Lipu i time olakšaju situaciju. Ministru Cikotiću poručuju da u Krajini ima najviše dobrodošlice, još više bujruma. No, sve manje strpljenja.

Video možete pogledati OVDJE