Krajina ne zaboravlja vrijeme herojskih bitaka, ponosa i žrtava: Prigodno i svečano obilježen Dan Armije Republike BiH

.
Nizom aktivnosti u općinama i gradovima na području Unsko-sanskog kantona obilježen je 15. april – Dan Armije RBiH. Nakon što su predstavnici Ministarstva za boračka pitanja i Organizacionog odbora, jučer organizirali centralna događanja u Bihaću, danas je nastavljeno u općinama i gradovima…

Svečano je bilo danas u Gradu Cazinu. Na gradskom trgu, ispred Centralnog spomen-obilježja posvećenog pripadnicima Armije R BiH, okupili su se preživjeli borci, veterani rata, predstavnici vlasti kako bi se prisjetili datuma kada je formirana bosanskohercegovačka armija. Grad Cazin dao je četiri proslavljene brigade u sastavu Korpusa, namjensku industriju, ratnu bolnicu, vazduhoplovnu grupu koja je značila život za opkoljeni Bihaćki okrug, kazano je u Cazinu.

U Bosanskoj Krupi položeno je cvijeće, proučena fatiha i odata počast poginulim pripadnicima Armije ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja u gradu.  Uz  preživjele pripadnike 511. slavne, događaju su prisustvovali  predstavnici  izvršne i zakonodavne vlasti, organizacije proistekle iz odbrambeno-oslobodilačkog rata i druge organizacije civilnog društva. Ovo je jedan od onih dana kada svi trebamo, posebno Krupljani, zahvaliti svima onim kojih nema jer su za naše sutra darovali svoj život, koji su nas poslije 1244 dana vratili u naš grad, poručeno je u Bosansko Krupi.

Trideset i prva godišnjica od osnivanja Armije Republike BiH obilježena je na Turbetu generala Izeta Nanića i poginulih pripadnika 505. viteške brigade, gdje je proučena fatiha i održan kratak sat historije. Građani Ključa prisjetili su se najhrabriji sinova BiH te obilaskom mezarja i spomen obilježja obilježili Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. U Sanskom Mostu također je, polaganjem cvijeća na Turbetu generala Mehmeda Alagića i na gradskom trgu obilježen Dan Armije Republike BiH.

 

Foto:RTV USK/Screenshot