KRAJINA (VIDEO): Klimatske promjene uzrokovale materijalne štete

Bihać
Jak jugozapadni vjetar koji je puhao u Utorak, 04.02.2020.godine od jutarnjih sati na području grada Bihaća prouzrokovao je manje materijalne štete, obarao stabla drveća i izazvao požare trave i niskog raslinja, te jednog dimnjaka.

U Kantonalnoj upravi Civilne zaštite kažu kako u gradu Cazinu i ostalim općinama Unsko-sanskog kantona štete od nevremena nisu registriran.

Udari jugozapadnog vjetra koji je, prema pokazateljima Meteorološke stanice u Bihaću, počeo  puhati jutros od osam sati i dostizao trideset i devet, a kasnije i četrdeset i dva kilometra na sat, rušili su stabla drveća.

Tako je jedno drvo oboreno na novoizgrađenu zgradu Kantonalnog suda u Borićima, oštetivši tom prilikom fasadu objekta i zaustavivši se na prozoru. Jak vjetar srušio je stablo i u blizini zgrade Informativno-tehničkog centra Federalne/BH Televizije i Radio Bihaća, koje su uklonili radnici Komrada.

Uzrok ovakvom vremenu odveć su poznate svijetu koji se susreće sa sve očiglednijim posljedicama čovjekovog planetarnog udara na prirodu - to su klimatske promjene praćene porastom globalne


Za više informacija pogledajte sljedeći prilog: