Krajiški advokati novčano kažnjeni sa po 2.500 i 4.000 KM

Advokatima odbrane po službenoj dužnosti iz Unsko-sanskog kantona koji su mjesec odbijali da rade stigle su i prve kazne.

Velika dugovanja

Kantonalni sud u Bihaću kaznio je tri advokata novčanim kaznama po 2.500 KM i dvojicu po 4.000 KM.

Razlog za to je njihovo odbijanje da se pojave na zakazanim ročištima sve dok im se ne isplate dugovanja iz ranijih godina za pružene usluge odbrane po službenoj dužnosti. Radi davanja podrške kolegama, Upravni odbor Advokatske komore održao je i sjednicu povodom toga.

- Donijeli smo zaključke da naše kolege trebaju upotrijebiti sva redovna i vanredna pravna sredstva da osporimo takve odluke. Ukoliko se to ne desi i ako dođe do toga da naše kolege moraju platiti novčane kazne, onda ćemo opet sazvati vanrednu sjednicu Skupštine Advokatske komore. Mi smo legalisti i cilj nam je da Skupština zauzme stav i da eventualno iznađemo način da kolegama pomognemo u plaćanja tih kazni – kazao je po završetku sjednice Ilijas Midžić, predsjednik UO Regionalne advokatske komore.

Otkazivani pretresi

Podsjetimo, 30 dana advokati odbrane po službenoj dužnosti u USK odbijali su raditi dok im se ne izmire stotine hiljada maraka zarađenih prethodnih godina, a na sudovima u USK svakog dana otkazivali su se pretresi u predmetima u kojima su dodijeljeni advokati po službenoj dužnosti.

Pravili izuzetke

Ustrajni u svojim zahtjevima, izuzetke su pravili u predmetima ratnih zločina i u pritvorskim spisima, gdje se određuje i produžava pritvor. Polovinom oktobra Vlada USK popustila je nad zahtjevima advokata i isplatila im više od 450.000 maraka.