Krajiški lugari dobili otkaze i ostali na ulici

U rješenjima koja su im potpisana jasno stoji da ih je ŠPD dužan zaposliti, ali im nova radna mjesta nisu ponuđena ni nakon dva mjeseca od otkaza

Lugari ili većina njih iz Kantonalne uprave za šumarstvo koji su trebali biti prebačeni u ŠPD „Unsko-sanske šume“ prije dva mjeseca dobili su otkaze.

Provesti naloge

Kantonalnoj upravi za šumarstvo više nisu potrebni, a u ŠPD-u još nisu provedeni nalozi izvršne i zakonodavne vlasti nakon usvajanja Zakona o šumama.  

Ogorčeni situacijom u kojoj su se našli ne svojom voljom, lugari Šumske uprave USK nedavno su se u znak protesta okupili ispred zgrade Kantonalne vlade. U rješenjima koja su im potpisana jasno stoji da su ih ŠPD „Unsko-sanske šume“ dužne zaposliti, ali im nova radna mjesta nisu ponuđena ni nakon dva mjeseca od otkaza.  Odjavljeni su iz Porezne uprave, nisu dobili plaće, ali ni otpremnine.

U Vladi kažu da očekuju da će se proces brzo završiti jer više nemaju zakonske osnove da produžavaju rokove niti bi to Skupština htjela ponovo uraditi.

Zašto ŠPD do sada nije preuzeo ove uposlenike i hoće li to realizirati u ovom poduzeću nismo uspjeli saznati jer je direktor na godišnjem odmoru. Međutim, nakon istupa lugara koji su dobili otkaz Vlada je donijela zaključak kojim obavezuje ŠPD „Unsko – sanske šume“ da u narednih osam dana u radni odnos primi 30 čuvara šuma.

Na prošlosedmičnom sastanku s predstavnicima Uprave „Šum“a, kojem nije prisustvovao direktor preduzeća, dogovoreno je da će tokom ove sedmice biti riješen status lugara, no to se nije desilo.

Prema riječima resornog ministra Dragana Polimanca, procedura se mora završiti.

Slovo zakona

- Ti ljudi po slovu zakona koji je promijenjen prošle godine moraju biti zaposleni u ŠPD. To je obaveza koja je ustanovljena zakonom i to im niko ne može osporiti. Zato je i naloženo svim stranama u ovom procesu da tome pristupe bez odlaganja - kazao je Polimanac.

Završiti proces   

- Sazvao sam menadžment ŠPD-a, ali niko se nije pojavio. Zato smo na tom sastanku zadužili resornog ministra da pripremi  informaciju i naredbu prema odluci Skupštine USK da ŠPD završi taj proces - kazao je kantonalni premijer Husein Rošić.


Polimanac: Zakonska obaveza

Polimanac: Zakonska obaveza