Krajiški zastupnici za 30 mjeseci održali 14 sjednica i inkasirali po cca 75 hiljada KM

.

U ponedjeljak (12.4.2021.) trebala bi biti održana 15. redovna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona. Iako je istekao zakonski rok za donošenje Budžeta (31.3.), on se još uvijek nije našao pred skupštinskim zastupnicima.

 

Nakon danas održanog kolegija jasno je da još uvijek ne postoji “16 ruku” u Skupštini koje bi odblokirale Unsko-sanski kanton, te nakon duže agonije uspostavili stabilnu većinu.

 

Iako su obustavljene sve isplate iz Budžeta, od policajaca do profesora u školama, to ništa ne znači zastupnicima koji su u posljednje dvije godine kanton koštali nekoliko miliona maraka.

 

Klimavu većinu od izbora 2018. godine u Krajini činili su NES (A-SDA), SDP, Nezavisni blok, Naša stranka, Narod i pravda i Pomak.

 

Već duže vrijeme aktuelnoj većini podrška je uskraćena od strane Pomaka i Naše stranke.

 

Tako je za nepunih 30 mjeseci održano SAMO 14. redovnih sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona.

 

Matematički gledano, zastupnici su redovno radili 14 od 900 dana. 

 

Za taj period svaki zastupnik inkasirao je neto cca 75 000 KM. 

 

Ako uzmemo njihove bruto plaće, dođemo do cifre da je Skupština Unsko-sanskog kantona naše građane za 30 mjeseci koštala minimalno 3 miliona KM.

 

Za tih 30 mjeseci, hiljade Krajišnika su bolji život potražili na zapadu, migranti su preplavili Unsko-sanski kanton, dobili smo 4 migrantska centra, teško se borimo sa Covidom, privrednici se nalaze u očaju, naši ljekari rade u kontejnerima, jer i nakon 3 mjeseca od zemljotresa nema nikakvog rješenja za Dom zdravlja Bihać.

 

A oni, oni su radili 14 dana od 900.