Krajiškinja Razo: Nema tog ko će mi zabraniti da zagrlim i poljubim svog amidžića

.
Razija Čolaković odgovorila je na jedno često postavljano pitanje, kroz priču o današnjoj realnosti.

To pitanje je vezano za rodbinske veze, tačnije, da li je zabranjeno zagrliti rođaka suprotnog spola. Pročitajte njeno mišljenje u nastavku. 

 

"Kažu, kad si ljut, ne radi ništa, čekaj... Istina je to. Osim ako ste iz Krajine kao ja. 

 

Za sina mog amidže, dakle mog amidžića, nemojte me nikad pitati, da li je zabranjeno da ga zagrlim! Ali nikad! 

 

Ja sam mu uspavanke pjevala pred spavanje, čuvala ga i igrala se s njim. Njegov babo i moj babo su dva rođena brata. On je moja krv.

 

Šta nam se to dešava sa rodbinskim vezama? Prije dvadeset godina sasvim je bilo normalno da se rodbina obilazi, amidžići i tečići zagrle, uz mnogo poštovanja i rodbinske ljubavi!

Pazili su se, kao mladići i djevojke zajedno odlazili na druženja, na perušače, na sijela, pili kahve u hladovini pričajući jedni drugima o simpatijama, tražeći savjete od starijih amidžića, tečića... 

 

Prije samo dvadeset godina, jedva bismo dočekali kad će mama reći: “Hajdemo tetki, hajdemo amidži...” 

 

Šta imamo danas? 

 

Ne samo da se rodbina ne obilazi nego su mnogi, tugo moja, oharamili čak i poglede amidžića, tečića... A zagrljaj već osudili na Džehennem! U istoj prostoriji ni kahvu popiti ne mogu, došlo je dotle da čak i selam ne smiješ glasno nazvati. 

 

Naš Gospodar naređuje nam održavanje rodbinskih veza, bliskost i ljubav. Uzvišeni Allah kaže: “I Allaha se bojte – s imenom čijim jedni druge molite – i rodbinske veze ne kidajte, jer Allah, zaista, stalno nad vama bdi!”(En-Nisa, 1), a naš poslanik Muhammed, alejhis-selam, rekao je: “U Džennet neće ući onaj ko prekida rodbinske veze.” (Buhari) 

 

Sad vas molim, kažite mi: Ko želi ići kod rodbine kod koje će se osjećati kao potpuni stranac? 

Ko želi obilaziti rodbinu, gdje se svaka riječ mjeri?

Ko želi obilaziti rodbinu, kod koje nije rahat?

Rodbinske veze su ljubav! One su poštovanje. Rodbina je emanet. Emanet! 

 

Da vam kažem, nema tog ko će mi zabraniti da zagrlim i poljubim svog amidžića, i nema tog ko će mi reći, kako sam zbog toga manje muslimanka. 

 

Razija Čolaković"