Mektić u Krajini: "Za migracije je kriva međunarodna zajednica"

Nakon što su Krajišnici najavili proteste u Sarajevu zbog bahatog odnosa centralne vlasti prema migrantskoj krizi, koja u zadnje vrijeme prijeti socijalnoj i turističkoj blokadi Krajine, ministar sigurnosti Dragan Mektić je odlučio posjetiti Krajinu i sastati se sa predstavnicima lokalnih i kantonalnih vlasti kako bi smirio uzavrelu političku atmosferu, ali čini se bezuspješno.

S druge strane, ministar Mektić je za sve okrivio međunarodnu zajednicu i Europsku uniju koje neće da bh vlastima daju odriješene ruke kako bi poduzele konkretne mjere u vezi migrantske krize.

- Apsolutno sam nezadvoljan i ogorčen ponašanjem Europske unije prema BiH u vezi s ovom migrantskom krizom. Ja im otovoreno poručujem - Gospodo iz EU vi ste napravili ovaj problem i vi ga rješavajte. Nama migranti dolaze iz Bugarske i Grčke i žele da idu dalje u EU, a mi samo dio tranzita i vi treba da tražite rješenje jer snosite odgovornost za to. Mi smo birokratijom ograničeni i ništa ne možemo da dogovorimo sa Europskom unijom koja neće da bude donator za ovu krizu. Oni su za to odgovorni jer su napravili ovaj problem u BiH. Naš problem je to što se nalazimo uz granicu EU koja niti želi da spriječi dolazak migranata preko navedenih ruta, a niti želi da ih pusti preko granice. Kao da od BiH prave neko prihvatilište i prisile nas na neka rješenja koja nisu u interesu BiH niti sam siguran da su ta rješenja EU-a dobronamjerna - poručio je Mektić dodavši kako će se sve više okretati ka sopstvenim idejama za rješenja ovog problema

Premijer Rošić je kazao da više neće nikoga moliti i da će, ako se ubrzo ne počne rješavati ovaj problem, kantonalne vlasti i institucije stvar preuzeti u svoje ruke i same to rješiti tako što će izmjestiti migrante iz centra Bihaća. Drugog izbora, istakao je on, lokalne i kantonalne vlasti nemaju.

- Vijeće ministara treba da preuzme odgovornos u vezi s ovim problemom i mi odbijamo da oni ostanu u Bihaću, niti da budu smješteni u hotelu Sedra. Migranti stalno dolaze u naš kanton a ne uspjevaju preći granicu tako da se njihov broj iz dana u dan gomila. Mi očekujemo da od viših organa vlasti da ovaj problem što prije rješe ili ćemo ga mi sami rješiti - kazao je Rošić

Nakon sastanka u Vladi USK, Mektić se u Gradskoj upravi sastao sa predstavnicima stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću, sa kojima je razgovarao o istom problemu.

Mektić se složio s vijećnicima da je Bihać u nekoj vrsti blokade i da ga što prije treba rasteretiti, ali i dodao kako ministarstvo sigurnosti ne može poduzeti konkretne korake dok se ne iznađe adekvatna lokacija za njihov smještaj, a to, kazao je on, treba da predlože lokalne i kantonalne vlasti.

Prema riječima gradonačelnika Šuhreta Fazlića, ovaj problem sve više postaje nepodnošljiv i za grad Bihać neodrživ, zbog čega gradske vlasti šalju posljednje upozorenje centrali da će, u slučaju izostanka rješenja, do zime sami izmjestiti migrante iz Đačkog doma.

- Ukoliko do zime ne ostane prihvatljiv broj migranata u tom objektu, mi ćemo da ga zatvorimo - poručio je gradonačelnik Fazlić.

Kao i tokom prethodnih sastanaka, i ovaj je prošao bez konkretnih smjernica i dogovora za moguća rješenja ove krize, zbog čega će ona da se nastavi sve dok se krajiške vlasti i političari, sami ne uhvate u koštac s tim.