KRAJIŠNICI ZARAĐIVALI NA IZBJEGLICAMA: Akcija hapšenja zbog krijumčarenja (VIDEO)

Pripadnici Granične policije BiH danas su, prema nalogu Tužiteljstva BiH, realizirali završne aktivnosti operativnih akcija „Taurus“ i „OX“, usmjerenih protiv krijumčarenja migranata.

U jutarnjim satima obavljeni su pretresi na osam lokacija na području Unsko-sanskog kantona. Lišeno je slobode šest državljana BiH zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo „organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata“ u vezi s kaznenim djelom “krijumčarenje ljudi“, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Državljani BiH bit će predani Tužiteljstvu BiH. Tijekom pretresa oduzet je dokazni materijal, nešto oružja i municije, a na jednoj lokaciji je otkriveno i osam ilegalnih migranata s područja Kosova i Iraka.

Akcije su realizirane u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske na području obje zemlje. Danas su i u Hrvatskoj obavljeni pretresi i lišeno je slobode 11 osoba.

Tijekom realizacije aktivnosti podršku su pripadnicima GPBiH pružile kolege iz Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona. Tijekom realizacije akcije podršku imali su i od Međunarodne organizacije za migracije (IOM-a).

Prikupljanje i obrada informacija u sklopu predmeta „Taurus“ počele su polovinom siječnja 2018., dok je operativna akcija „Ox“ započeta krajem veljače 2018. godine. Nositelji aktivnosti u BiH, policijski službenici Centralnog istražnog ureda GPBiH, identificirali su više od trideset osoba u dvije organizirane kriminalne skupine koje su sudjelovale u nezakonitim aktivnostima s ciljem krijumčarenja migranata iz BiH u Hrvatsku. Obje skupine su djelovale na području Bihaća i Velike Kladuše. Dokumentirano je da su izvršili krijumčarenje i prijevoz najmanje 100 stranih državljana, među kojima su bili državljani Turske i s područja Kosova, te u nešto manjem broju državljani Afganistana i Iraka. Za krijumčarenje preko bh. granice od stranaca su naplaćivali od 500 do 550 eura.

Policijski službenici na granici provode pojačane mjere u cilju odvraćanja državljana visokog migracijskog rizika koji na ilegalan način pokušavaju ući u BiH, obavljaju detaljne preglede teretnih motornih vozila koja dolaze iz Srbije i Crne Gore, ali istovremeno prikupljaju podatke o organiziranim kriminalnim skupinama koje koriste nesreću migranata i stiču protupravnu imovinsku korist za njihov prijevoz i krijumčarenje. Današnje operativne akcije rezultat su navede aktivnosti, stoji u priopćenju.

Istraga i aktivnosti u predmetima kodnog naziva „Taurus“ i „Oks“, realizirane su u saradnji sa partnerskim agencijama iz Hrvatske, USKOK-om i MUP-om Republike Hrvatske, a uz pomoć i asistenciju Međunarodne organizacije za migracije IOM.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja, a u nastavku pogledajte akciju hapšenja.